fbpx

Τα πολύτιμα κεράσια και μια συνταγή για κερασόπιτα

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Είναι από τα πιο ισχυρά, φυσικά αντιφλεγμονώδη φρούτα.

Έχει βρεθεί ότι ένα ποτήρι χυμό κερασιού το πρωί και ένα το απόγευμα είναι η καλύτερη λύση για έναν ήρεμο και γαλήνιο ύπνο. Τα άτομα που καταναλώνουν χυμό κεράσι χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη κοιμούνται περισσότερο τη νύχτα σε σύγκριση με όσα καταναλώνουν άλλου είδους χυμούς.

Η ευεργετική επίδραση του χυμού κερασιών πιθανώς οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μελατονίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού στον άνθρωπο και στα άλλα θηλαστικά.

Κερασόπιτα

Υλικά


250 γρ. κεράσια κομμένα και χωρίς το κουκούτσι
300 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κ.σ. κονιάκ
ξύσμα από ½ λεμόνι
125 ml νερό
3 αυγά
350 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
200 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
40 ml σκούρο ρούμι

Τοποθετούμε τα κεράσια σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με 60 γρ. ζάχαρη άχνη, το κονιάκ, το ξύσμα λεμονιού και το νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 45 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή μαρμελάδας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Εν τω μεταξύ χτυπάμε σε ένα μπολ τα 2 αυγά και προσθέτουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το ρούμι και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι το μείγμα μας να πάρει τη μορφή ζύμης. Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι στη συνέχεια την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180ο C και σε μια αλευρωμένη επιφάνεια απλώνουμε τη ζύμη. Κόβουμε με ένα τσέρκι 12 κυκλάκια ζύμης πάχους περίπου 1 εκατοστού. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 6 φορμάκια τάρτας (ατομικής) και τοποθετούμε το κάθε κυκλάκι ζύμης στο κάθε φορμάκι έτσι ώστε να εξέχει από αυτό και το πάχος να είναι περίπου μισό εκατοστό. Επικαλύπτουμε τη ζύμη με μια κουταλιά του μείγματος με το κεράσι που έχουμε ετοιμάσει και το καλύπτουμε με ένα "κυκλάκι" ζύμης πιέζοντας γύρω γύρω για να σφραγίσει καλά. Χτυπάμε ελαφρά τον κρόκο από το τρίτο αυγό και με ένα πινέλο αλείφουμε τις επιφάνειες της ζύμης. Με ένα μυτερό μαχαίρι κάνουμε εάν θέλουμε διάφορα σχεδιάκια για διακόσμηση. Ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρεται ζεστό.