fbpx

Μίσο: ένα super food απο την Ασία

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Όσοι αγαπάτε την κινέζικη ή γιαπωνέζικη κουζίνα σίγουρα το έχετε δοκιμάσει.

'Ενα πολύ χαρακτηριστικό ορεκτικό πιάτο της ασιατικής κουζίνας είναι η σούπα μίσο. Στη μακροβιοτική κουζίνα, το μίσο έχει εξέχουσα θέση και χρησιμοποιείται καθημερινά σε πολλά πιάτα. Πρόκειται για ένα είδος πάστας, το οποίο θυμίζει ταραμά στην υφή και τη γεύση και παρασκευάζεται κυρίως από φασόλια σόγιας, θαλασσινό αλάτι και ρύζι ή κριθάρι, τα οποία έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση με ειδικά ένζυμα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι Μίσο. Οι πιο βασικοί είναι:

Mugi Miso: Μίσο σόγιας με κριθάρι, κατάλληλο για σούπα και μαγειρική.

Genmai Miso: Μίσο σόγιας με αναποφλοίωτο ρύζι, για σούπα και μαγειρική

Shiro Miso: Λευκό, γλυκό μίσο σόγιας με λευκό ρύζι, χαμηλής ζύμωσης, για καρυκεύματα, σάλτσες και γλυκά!

Hatcho Miso: Μίσο από σκέτη σόγια. Πιο δυνατό, λόγω της πιο μακράς ζύμωσής του. Χρησιμοποιείται κυρίως το χειμώνα.

Λόγω των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για την διαδικασία της ζύμωσης, το μίσο βοηθά πολύ την πέψη, τονώνει και καθαρίζει το αίμα και δίνει πολύ ενέργεια στον οργανισμό, παρέχοντας ιχνοστοιχεία, μέταλλά και βιταμίνες(ιδιαίτερα Β12), θεωρείται δε ότι συμβάλλει στην προστασία από την ραδιενέργεια. Η σούπα μίσο καταναλώνεται στην μακροβιοτική όλες τις ημέρες του χρόνου. Πέρα από την διατροφική του αξία, το μίσο νοστιμίζει πολύ τα φαγητά, ειδικά τις ουδέτερες, γευστικά χορτόσουπες.

Σούπα μίσο με λαχανικά

Υλικά

1 κρεμμύδι, ένα κομμάτι φύκι wakame, 1-2 καρότα, 1 γλυκοπατάτα, δύο κολοκυθάκια όλα ψιλοκομμένα, λίγο τζίντζερ, ένα κρεμμυδάκι φρέσκο για γαρνίρισμα, 1 κουταλιά της σούπας μίσο, 1 λίτρο νερό.

Eκτέλεση

Μουσκεύουμε το wakame (φύκια) σε κρύο νερό, ώσπου να μαλακώσει και το κόβουμε σε κομματάκια. Βάζουμε τα λαχανικά μαζί με τα φύκια και το νερό και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Παίρνουμε μισή κούπα από το ζωμό και προσθέτουμε το μίσο, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Ρίχνουμε το διάλυμα μέσα στη σούπα, αφού έχουμε κλείσει τη φωτιά και δεν κοχλάζει το φαγητό. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ή τζίντζερ και αν θέλουμε με μια κουταλιά σάλτσα σόγιας.