fbpx

Κανελόνια με ρικότα

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Μια φανταστική συνταγή για το κυριακάτικο τραπέζι

Το δοκιμάσαμε και ξετρελαθήκαμε!

Υλικά

1 κιλό σπανάκι φρέσκο/κατεψυγμένο.

1 κουτί κανελόνια

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

400-500 γρ τυρί ρικότα

400 γρ ντομάτα ψιλοκομμένη ή δυο κονσέρβες ντοματάκι ψιλοκομμένο

100 γρ γραβιέρα / κεφαλοτύρι / παρμεζάνα για το μείγμα

80-100 γρ γκούντα / ενταμ / μοτσαρέλα για πάνω από τα κανελόνια

ρίγανη

αλάτι, πιπέρι

λίγη ζάχαρη

ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αρχίζουμε πρώτα με την σάλτσα. Βάζουμε τις ντομάτες/κονσέρβες με λίγο ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και μια πρέζα ζάχαρη να βράσουν 15 λεπτά ίσα να δέσει λίγο η σάλτσα.

Εν τω μεταξύ σε άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο σε λίγο λάδι και ρίχνουμε το σπανάκι μας να μειωθεί ο όγκος του και να φύγουν τα ζουμιά του. Προσθέτουμε πολύ λίγο αλάτι και πιπέρι και περιμένουμε.

Όταν φύγουν τα υγρά του και μειωθεί ο όγκος του το κατεβάζω από το μάτι και το κόβω λίγο για να μπορώ να γεμίσω τα κανελόνια και περιμένω 3-5 λεπτά λίγο να κρυώσει.

Στην κατσαρόλα με το σπανάκι προσθέτω το τυρί ρικότα και την γραβιέρα και ανακατεύω να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Δεν προσθέτω αλάτι καθώς η γραβιέρα είναι αλμυρή και δεν θέλω να επισκιάσει την κρεμώδη γεύση και υφή του τυριού ρικότα.

Παίρνω το πυρέξ/ταψί μου και στρώνω κάτω τη μισή σάλτσα, γεμίζω τα κανελόνια και τα βάζω στο ταψί. Περιχύνω με την υπόλοιπη σάλτσα και αν δεν είναι ίσα ίσα καλυμμένα τα κανελόνια προσθέτω λίγο νεράκι έως να έρθουν τα υγρά έως την επιφάνεια των κανελονιών χωρίς να τα υπερκαλύψει.

Πασπαλίζω από πάνω με το τυρί μου και βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω για τουλάχιστον 35 λεπτά ή έως να πιει όλα τα ζουμιά και να είναι μαλακό το κανελόνι.

Στα 30 λεπτά το ελέγχω και αν είναι έτοιμο ανεβάζω τους βαθμούς στους 200 για να πάρουν χρώμα κ το αφήνω άλλο ένα 5-10 λεπτά αναλόγως το φούρνο σας.