fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εχει και ο κιμάς τα μυστικά του

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Μερικά έξυπνα tips για το πιο αγαπημένο τρόφιμο που υπάρχει σε όλα τα ελληνικά σπίτια.

Ο κιμάς αποτελεί βάση για ένα σωρό φαγητά, όπως είναι μια απλή, γρήγορη μακαρονάδα, κεφτεδάκια, μπιφτέκια, γέμιση για κανελόνια. Είτε είναι απο μοσχάρι, γαλοπούλα ή κοτόπουλο αποτελεί αγαπημένη τροφή για όλους. Διαβάστε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να φτιάξετε τον πιο τέλειο και νόστιμο κιμά.

Ζητάμε από τον χασάπη μας να μας διαλέξει ένα καλό κομμάτι για να κόψει τον κιμά –κόντρα φιλέτο, σπάλα, νουά, μηρό ή λάπα- και να μας το περάσει από το μηχάνημα μία ή δύο φορές, ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε. Για τις σάλτσες με κιμά, καλύτερα να είναι ψιλοκομμένος για να μη σβολιάσει.

Για φανταστικά και ζουμερά κεφτεδάκια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για μοσχαρίσιο, αρνίσιο ή χοιρινό. Ακόμη μπορούμε να κάνουμε όποιο συνδυασμό θέλουμε, είτε μισή ποσότητα μοσχαρίσιο και μισή χοιρινό είτε 1/3 μοσχαρίσιο, 1/3 χοιρινό και 1/3 αρνίσιο ή μισή ποσότητα μοσχαρίσιο και μισή αρνίσιο αλλά και μισή ποσότητα χοιρινό και μισή αρνίσιο.

Η φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη απογειώνει τη γεύση των κεφτέδων.

Ιδανικός για μαγείρεμα στην κατσαρόλα είναι o κιμάς από μπούτι κοτόπουλου, καθώς παραμένει ζουμερός, ακόμη και αν μας «ξεφύγει» στο μαγείρεμα. Ο κιμάς από στήθος θέλει σύντομο μαγείρεμα, γιατί στεγνώνει πολύ εύκολα. Για τον ίδιο λόγο, προσοχή θέλει και ο κιμάς από στήθος γαλοπούλας.

Για να μαγειρευτεί σωστά πρέπει να καβουρδιστεί έντονα σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντάς τον διαρκώς για να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και να ροδίσει καλά. Όσο καλύτερα ροδίσει, τόσο πιο νόστιμη θα γίνει η σάλτσα. Καλό είναι να βάλουμε τα μπαχαρικά της συνταγής μαζί με τον κιμά, για να ζεσταθούν καλά και να βγάλουν τα αρώματά τους.

Τον φυλάμε πάντα στο ράφι του ψυγείου με την πιο δυνατή θερμοκρασία, μακριά από ανοιχτά τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα.

Όταν αγοράζουμε κιμά, φροντίζουμε να πάρουμε όση ποσότητα κιμά χρειαζόμαστε για την συγκεκριμένη ημέρα.

Μην αφήνετε πολύ καιρό στην κατάψυξη τον κιμά γιατί αφυδατώνεται με την ψύξη και χάνει την υγρασία του. Αντίθετα όσο καιρό μένει στην κατάψυξη δημιουργούνται κρύσταλλοι πάγου ανάμεσα στον κιμά