fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπαγγέτι με τρούφα

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Η απίθανη τρούφα πάει πολύ με τα ζυμαρικά.

Οι τρούφες είναι μανιτάρια που αναπτύσσονται μέσα στο έδαφος σε βάθος 8 έως 15 περίπου εκατ. Έχουν σχήμα κονδύλου, το μέγεθος τους κυμαίνεται συνήθως από 2-7 εκατ. ενώ το χρώμα τους ποικίλει από γκριζόμαυρο έως ωχρόλευκο.

Αποτελούν την κορωνίδα της γαστρονομίας, καθώς φημίζονται για το θεσπέσιο άρωμά τους, ενώ περιέχουν πρωτεΐνες, αμινοξέα, φυτικές ίνες, πολλά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Το λάδι τρούφας είναι ένα μαγικό υγρό που αναδεικνύει τα πιάτα στα οποία το προσθέτετε. Ελάχιστες σταγόνες στο τελείωμα αρκούν για να κάνουν το φαγητό θεσπέσιο.

Σπαγγέτι με τρούφα

Προετοιμασία: 5 λεπτά και άλλα 10 το μαγείρεμα, κυρίως γιατί πρέπει να ζεσταθεί το νερό των μακαρονιών. Εύκολη και γρήγορη συνταγή. Αξίζει να χρησιμοποιήσετε φρέσκα ζυμαρικά, που θα βρείτε σίγουρα και σε μεγάλα σουπερμάρκετ.

Υλικά (για 4 άτομα)
500 γραμ. σπαγγέτι νούμερο 5
100 γραμ. βούτυρο
100 γραμ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
½ ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 μικρή τρούφα – κρατήστε, όταν την κόψετε, μερικές φέτες για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Kάνετε τη σάλτσα: Ζεσταίνετε σε μέτρια (προς χαμηλή) φωτιά τα 80 γραμ. βούτυρο (είναι περίπου 6 κ.σ. κοφτές) και προσθέτετε μέσα το τυρί. Ανακατεύετε και μόλις λιώσει εντελώς, ρίξτε αμέσως το λευκό κρασί, αλάτι και πιπέρι και την μισή τρούφα σε λεπτά φετάκια. Προσοχή! Μην αφήσετε το τυρί να ψηθεί-τηγανιστεί. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 1,5-2 λεπτά, ώστε να βγει το άρωμα και η σάλτσα να είναι καυτή.

Κάνετε τα ζυμαρικά: Τα βράζετε σε πολύ και αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, έχοντας το νου σας στην κατσαρόλα (ειδικά αν είναι φρέσκα) να μείνουν al dente. Tα στραγγίζετε γρήγορα, κρατώντας λίγο (2/3 – 1 φλ.) απ’ το νερό που έβρασαν και τα μεταφέρετε σε ζεστή πιατέλα. Προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύετε, ρίχνετε τη ζεστή σάλτσα με τις τρούφες και κάνετε ένα γρήγορο γύρισμα. Αν τα σπαγγέτι με τρούφα σας φαίνονται κάπως στεγνά, ρίξτε λίγο απ’ το νερό των μακαρονιών, που κρατήσατε.

Σερβίρισμα: Προσθέστε πάνω στα μακαρόνια μερικές φλούδες τρούφας και σερβίρετε αμέσως σε ζεστά πιάτα.