fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θαλασσινά με γάλα καρύδας

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Προσθέτοντας κάρυ θα κάνετε το πιάτο σας πιο πικάντικο.

Πρόκειται για μια εύκολη και απλή συνταγή η οποία όμως κρύβει τόση ένταση και νοστιμιά που εντυπωσιάζει τους καλεσμένους σας.

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο

700 γρ. γαρίδες κατά προτίμηση μεγάλες, καθαρισμένες

700 γρ. σολομό φρέσκο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. κάρυ σε σκόνη

1 κουτί (κονσέρβα) 400 ml γάλα καρύδας

2 κ.σ. χυμό λάιμ (ή λεμόνι)

1-2 κ.σ. μέλι ή καστανή ζάχαρη

αλάτι

λίγες σταγόνες ταμπάσκο (προαιρετικά)

3-4 κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού ή κόλιανδρου ψιλοκομμένα + επιπλέον για γαρνίρισμα

2 φλ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι για συνοδευτικά

Εκτέλεση

Βάζετε το μπασμάτι να μουλιάσει και μετά να το βράσετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όποια συνταγή και αν προτιμήσετε προτείνουμε το μπασμάτι σαν ποικιλία ρυζιού διότι ταιριάζει απόλυτα με το κάρυ.

Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα, κατά προτίμηση αντικολλητική, λιώνετε το βούτυρο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, και σοτάρετε τις γαρίδες για 2-3 λ αν είναι μεγάλες ή μέχρι να πάρουν χρώματα και από τις δύο πλευρές. Ο ακριβής χρόνος σοταρίσματος είναι ανάλογος με το μέγεθός τους. Μην τις σοτάρετε πολύ γιατί θα σφίξουν. Προσθέτετε και τον σολομό σε κομμάτια.

Τα βγάζετε από τη κατσαρόλα με μια τσιμπίδα, τα μεταφέρετε σε μπολ και τα αφήνετε στην άκρη.

Στην ίδια, άδεια, ζεστή κατσαρόλα ρίχνετε το κρεμμύδι το σοτάρετε για 1 λεπτό προσθέτετε και το σκόρδο και τα σοτάρετε για 1 λεπτό επιπλέον. Τα πασπαλίζετε με τη σκόνη κάρυ και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 2 λεπτά επιπλέον.

Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια, ρίχνετε το γάλα καρύδας και ανακατεύετε καλά με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτετε το χυμό λάιμ ή λεμόνι, το μέλι, αλάτι και προαιρετικά λίγες σταγόνες ταμπάσκο και ανακατεύετε καλά. Αφήστε τη σάλτσα να βράσει για 1 λεπτό και σε αυτό τη δοκιμάζετε στο αλάτι, το λεμόνι στο μέλι, στο κάρυ και αν απαιτείται συμπληρώνετε.

Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, μεταφέρετε τις γαρίδες και τον σολομό με τους ζωμούς τους μέσα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα, τα σκεπάζετε με τη σάλτσα με ένα κουτάλι, και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε το βασιλικό ή κόλιανδρο, ανακατεύετε απαλά και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σερβίρετε ζεστές τις γαρίδες σας με το μπασμάτι περιχυμένο με την υπέροχη σάλτσα, γαρνιρισμένα με λίγα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού ή κόλιανδρου.