fbpx

Σοκολατένιο πανετόνε

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Το απίθανο ιταλικό κέικ σε μια σοκολατένια εκδοχή που θα λατρέψετε

Μια φανταστική συνταγή απο την ταλαντούχα σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υγρά υλικά

250 γραμ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό

6 μεγάλα αβγά

100 γραμ. γάλα

1 κ.γλ. αλάτι

Στερεά υλικά

700 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι

2 κύβοι νωπή μαγιά 50γρ

140 γραμ. ζάχαρη

2 βανίλιες

100 γραμ. σταφίδες

100 γραμ. μίνι μπισκότα γεμιστά

100 γραμ. σταγόνες σοκολάτας

Για γαρνίρισμα

λιωμένη σοκολάτα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε το πανετόνε (panettone), βάζοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και τις σταφίδες. Τα ανακατεύουμε.

Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά σε μπολ, τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε για 7- 8 μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό. Σαν τσίχλα.

Το βάζουμε σε βουτυρωμένο μπολ , το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί.

Βουτάμε τα χέρια σε βούτυρο και αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο να ξεφουσκώσει. Προσθέτουμε τα μπισκότα και την σοκολάτα. Με γρήγορες κινήσεις αναδιπλώνουμε να μπουν μέσα τα υλικά. Θα αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα αν η ζύμη είναι ζέστη.

Ισομοιράζουμε σε δυο μικρές καλά βουτυρωμένες φόρμες κέικ η σε μια μεγάλη. Η ζύμη πρέπει να φτάνει μέχρι την μέση του σκεύους.

Αφήνουμε να διπλασιαστεί και πάλι για περίπου 40′ σε σβηστό φούρνο. Μετά γυρίζουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα και ψήνουμε το πανετόνε για 45′. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αλείφουμε με φρέσκο βούτυρο για να κρατιέται μαλακό και περιχύνουμε με λιωμένη σοκολάτα.

Για τη μαγιά

Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.

Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.