fbpx

Μα γιατί όλοι μιλούν για το λιναρόσπορο;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ο πρωταθλητής των ω-3 λιπαρών οξέων, δρα το ίδιο ωφέλιμα σε όλους τους οργανισμούς;

Φυσικά και οι δύο αυτές ομάδες είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών! Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο λιναρόσπορος λαμβάνει θέση σ΄αυτή τη κατηγορία των τροφών με πλούσιο περιεχόμενο αντιοξειδοτικών.

Ο λιναρόσπορος συγκρινόμενος με τις τροφές που περιέχουν πολυφαινόλες (οι πολυφαινόλες είναι μία πολύ σημαντική ομάδα αντιοξειδωτικών ), κατατάσσεται στην 9η θέση ανάμεσα σε 100 συνήθη τρόφιμα. Αποδεικνύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών (πολυφαινόλες) από ότι είναι τα φρούτα όπως τα βατόμουρα, τα λαχανικά και οι ελιές .

Τα αντιοξειδωτικά οφέλη του λιναρόσπορου έχουν από καιρό συνδεθεί με την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόσφατα επίσης συνδέονται με την ινσουλίνη, έχει πολύ χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (περίπου 51) όταν προστεθεί στο αλεύρι ψωμιού σε σύγκριση με εκείνο που δεν περιέχει λιναρόσπορο. Κατόπιν αυτών των πλεονεκτημάτων, οι ειδικοί επιστήμονες έβλεπαν τον λιναρόσπορο ως το τέλειο διατροφικό είδος. Πεπεισμένοι για τα πλεονεκτήματα του ως προς την υγεία, ακούμπησαν όλες τις προσδοκίες τους σ’ αυτό το προϊόν με το πλούσιο περιεχόμενο των ωφέλιμων συστατικών του με προεξέχοντα τα λιπαρά (ωμέγα – 3), και τις πολυφαινόλες. Οι αρτοποιοί αγάπησαν τον σπόρο – όπως είναι φυσικό- και το αλεύρι του ή και αυτούσιοι οι σπόροι χρησιμοποιείται στην αρτοποιία σε όσα αρτοσκευάσματα μπορεί να προστεθεί. Όμως, η πρόσφατη εμπεριστατωμένη και ειδική έρευνα δείχνει πως ο λιναρόσπορος δεν δρα με την ίδια ευεργετική αποτελεσματικότητα σε όλους τους οργανισμούς, νέους, μεγαλύτερους σε άνδρες ή σε γυναίκες. Υπάρχουν συγκρουόμενες απόψεις. Η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη.

Ορισμένοι ειδικοί επιστήμονες ανεξαρτήτως όλων των άλλων υποστηρίζουν την χρήση του λιναρόσπορου με φανατισμό και με κάθε τρόπο. Άλλοι όλως κρατούν ένα σκεπτικισμό αμφιβολίας μέχρις ότου οι προσδοκίες να φανούν ξεκάθαρες στον στίβο της υγιεινής διατροφής και να δείξουν το που και το πως ευεργετεί. Εμείς θα σταθούμε στο τι έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα και να φανούμε χρήσιμοι στον καταναλωτή δίνοντας του συνοπτικά συμπεράσματα. Η Μοναδικότητα των θρεπτικών συστατικών και τα χαρακτηριστικά του λιναρόσπορου Οι σπόροι των περισσότερων φυτών λόγω του ότι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των τροφίμων που συμβάλλουν στην καλή υγεία του ανθρώπου.

Ωστόσο, ο λιναρόσπορος υπερτερεί πολύ περισσότερο έναντι των άλλων και βρίσκεται στην κορυφαία θέση αυτής της κατηγορίας των τροφών ένεκα φυσικά του πλούτου και της ποιότητας των συστατικών του. Διαθέτει τρεις κατηγορίες θρεπτικών συστατικών –μοναδικά χαρακτηριστικά- που παίζουν καθοριστικό ρόλο στα οφέλη για την υγεία μας Το πρώτο μοναδικό χαρακτηριστικό είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3. Το δεύτερο είναι οι λιγνάνες του. Οι λιγνάνες είναι μια ομάδα χημικών ενώσεων, οι πολυφαινόλες που βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία φυτών όπως είναι τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων. Η σημασία των ουσιών αυτών στην διατροφή μας είναι ότι οι λιγνάνες παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία. Μαζί με τις ισοφλαβόνες, οι λιγνάνες είναι μία από τις λίγες φυσικές ενώσεις στα τρόφιμα που όταν καταναλώνονται από τον άνθρωπο λειτουργούν ως ασθενή ή μέτρια οιστρογόνα. Το τρίτο είναι το περιεχόμενό του σε πηκτίνες (ζελέ ή βλεννώδης ουσία) αυτά είναι μόρια πολυγαλακτικά.

Θα το πούμε αλλιώς όπως είναι γνωστό στην χημεία τροφίμων «το φαινόμενο των βλεννωδών ουσιών» αναφέρεται σε μόρια σχηματισμού πηκτής ή πηκτινών. Είναι υδατοδιαλυτές χημικές ενώσεις υπό μορφή ινών. Αυτές οι ενώσεις είναι πολύ σημαντικές για τον ανθρώπινο οργανισμό, μεταξύ των λειτουργιών που προσφέρουν παρέχουν ειδική υποστήριξη στον εντερικό σωλήνα. Για παράδειγμα, οι πηκτίνες βοηθούν στην πρόληψη, την πολύ γρήγορη εκκένωση των περιεχομένων στο λεπτό έντερο, βελτιώνοντας έτσι την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών ουσιών στο λεπτό έντερο. Αυτός ο συνδυασμός χαρακτηριστικών πρώτον των -ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, δεύτερον, το περιεχόμενο υψηλής περιεκτικότητας λιγνανών, και τρίτο, οι πηκτίνες , είναι ένας βασικός παράγοντας για τα μοναδικά οφέλη για την υγεία μας τα οποία προσφέρει ο λιναρόσπορος.

Αλέξανδρος Αλεξάκης Τεχνολόγος Τροφίμων με εξειδίκευση στην Αναλυτική Χημεία
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr