fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φανταστική τυρόπιτα -σουφλέ!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Εξαιρετικά νόστιμη συνταγή για το αγαπημένο σνακ.

Η τυρόπιτα σαν σουφλέ πέραν του ότι βγαίνει πολύ φουσκωμένη (χάρη στα αυγά και το γάλα που παραπέμπουν σε σουφλέ) είναι και πολύ γλυκιά, διότι περιέχει κυρίως γλυκά τυριά όπως gouda, emmental και λιγότερη φέτα.

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γρ.)

200 γρ. τυρί emmental τριμμένο

200 γρ. τυρί gouda τριμμένο

200 γρ. φέτα (ξαρμυρισμένη για 2-3 ώρες στο νερό)

100 ml ελαιόλαδο 700 ml φρέσκο γάλα (πλήρες κι όχι ελαφρύ!)

5 αυγά

Εκτέλεση

Στρώνω το πρώτο φύλλο στο σκεύος, διπλωμένο στα δύο και το αλείφω με αρκετό λάδι τόσο όσο να καλύψει όλη του την επιφάνεια. Προσέχω όμως να μην το παρακάνω με το λάδι (τα 100 ml είναι αρκετά), διότι η τυρόπιτα έχει ούτως ή άλλως αρκετά λιπαρά χάρη στα τυριά. Επαναλαμβάνω μέχρι να τελειώσουν τα πρώτα μισά φύλλα του πακέτου (δηλ. 5-6 φύλλα).

Προσθέτω το λάδι στα φύλλα.

Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα τυριά μαζί (πατάω την φέτα με το πιρούνι για να λιώσει) και στην συνέχεια τα ρίχνω πάνω από το τελευταίο φύλλο της πρώτης δόσης το οποίο δεν χρειάζεται να λαδώσω.Ρίχνω την γέμιση στην μέση.

Συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας τα κι αυτά με το λάδι μέχρι να τελειώσουν. Μόλις τοποθετήσω και το τελευταίο φύλλο (το οποίο επίσης δεν χρειάζεται λάδωμα) χαράσσω την τυρόπιτα με το μαχαίρι σε (περίπου 12-15) φέτες.

Χαράσσω την τυρόπιτα σε φέτες.

Χτυπάω με την ράβδο του multi τα αυγά με το φρέσκο γάλα και ρίχνω το μείγμα πάνω από την τυρόπιτα ώστε να βραχούν όλα τα φύλλα ομοιόμορφα. Βρέχω καλά την τυρόπιτα με το γάλα και τ' αυγά.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C (πάνω κάτω αντίσταση) για τα πρώτα 5’ και μετά κατεβάζω στους 190°C για άλλα 55’ (συνολικός χρόνος ψησίματος 60’). Στόχος είναι η τυρόπιτα μετά το τέλος του ψησίματος της να μην έχει υγρά. Αν, κατά το ψήσιμο, δω ότι η τυρόπιτα παίρνει πολύ χρώμα, τότε τοποθετώ ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο πάνω από την επιφάνεια της (σαν τέντα) για προστασία.

Η τυρόπιτα σαν σουφλέ είναι έτοιμη.Η τυρόπιτα είναι προτιμότερο να μην φαγωθεί αμέσως αλλά μετά από 45-60’ που θα έχει κρυώσει λίγο και δεν θα διαλύεται κατά το σερβίρισμα.