fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aγκινάρα: Ένα θαυμάσιο super food

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Γιατί πρέπει να τρώμε αγκινάρες και μια κλασική και αγαπημένη συνταγή.

Στην αρχαία Ρώμη, τα φύλλα αγκινάρας χρησιμοποιούνταν ως διουρητικό και χωνευτικό φάρμακο. Η γερμανική φαρμακοποιία χρησιμοποιεί τα φύλλα αγκινάρας για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών που προέρχονται από έλλειψη χολής, καθώς και για την τόνωση της όρεξης και της διούρησης. Οι γερμανικές αρχές αναγνωρίζουν ότι τα «πικρά» διεγείρουν την παραγωγή της χολής, αυξάνουν τη χολική διαλυτότητα και καθαρίζουν το ήπαρ από το συσσωρεμένο λίπος. Τα αποτελέσματα πολλών κλινικών ερευνών έδειξαν επίσης την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εκχυλισμάτων αγκινάρας στη θεραπεία των ηπατικών, των πεπτικών και χολικών δυσλειτουργιών και συμπτωμάτων, όπως: το αίσθημα φουσκώματος, η έλλειψη όρεξης, η ναυτία και οι γαστρικοί πόνοι.

Μελέτες αποδεικνύουν ότι η αγκινάρα είναι μία από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές και ότι εκτός από ένα νόστιμο λαχανικό, αποτελεί επίσης και ένα πολύτιμο φάρμακο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποκομίσουμε τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία μας που προσφέρουν οι αγκινάρες. Αν και το πιο νόστιμο μέρος τους για τους περισσότερους είναι το εσωτερικό τους, τα φύλλα είναι εκείνα που προσφέρουν τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Μπορούμε να μαγειρέψουμε και να φάμε τις αγκινάρες στον ατμό, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, με τα φύλλα τους ή όχι.

Έχει αποδειχθεί ότι τα συστατικά στα φύλλα αγκινάρας μειώνουν τη χοληστερόλη. Αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL) και μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL). Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Μια μεσαία αγκινάρα έχει περισσότερες φυτικές ίνες από ό, τι ένα φλιτζάνι αποξηραμένα δαμάσκηνα. Η αγκινάρα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη, ή με άλλους μηχανισμούς. Είναι λοιπόν ιδανικές για άτομα με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση.

Αγκινάρες αλα πολίτα

Υλικά

8 μικρές (σκουρόχρωμες) αγκινάρες, καθαρισμένες

(με τις ουρές ξεφλουδισμένες και τεμαχισμένες)

ή 12 κατεψυγμένες και ξεπαγωμένες καρδιές αγκινάρων

2 μέτριες πατάτες, κομμένες σε τέταρτα κατά μήκος

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

6 φρέσκα κρεμμυδάκια, το άσπρο μέρος κομμένο στη μέση και τα τρυφερά φυλλαράκια σε φετάκια (ή 16 ξεφλουδισμένα κρεμμυδάκια για στιφάδο, ολόκληρα)

2-3 μέτρια καρότα σε ροδέλες

1/3 φλ. ελαιόλαδο

2 λεμόνια

ο χυμός + 1 λεμόνι επιπλέον

2 φλ. ζεστό νερό

3 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο

αλάτι, πιπέρι.

* μπορείτε να προσθέσετε και 2 φλυτζάνια αρακά

Εκτέλεση

Τρίβετε τις καθαρισμένες αγκινάρες με ½ λεμόνι και τις ρίχνετε σε μια λεκάνη με το χυμό ½ λεμονιού και νερό για να μη μαυρίσουν.

Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το λάδι και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι με τα καρότα και τα κρεμμυδάκια, μέχρι να μαραθεί καλά το κρεμμύδι, χωρίς όμως να ροδίσει.

Ρίχνετε μέσα τις αγκινάρες στραγγισμένες και τις πατάτες και τις ανακατεύετε για να ζεσταθούν καλά.

Περιχύνετε το φαγητό με το χυμό των λεμονιών, προσθέτετε το ζεστό νερό και τον άνηθο και όταν το μίγμα κοχλάσει, το αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και το σιγοβράζετε σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Αν χρειαστεί, προσθέτετε ακόμη λίγο νερό.