fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμυγδαλοβούτυρο: Εξαιρετική πηγή πρωτεϊνης

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Τα οφέλη και μια απίθανη συνταγή για σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Τα οφέλη του βούτυρου αμυγδάλου είναι πραγματικά εκπληκτικά καθώς πρόκειται για ενα μοναδικό superfood. Η περιεκτικότητά των αμυγδάλων σε λιπαρά, αλλά και το θερμιδικό τους φορτίο όταν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, τα καθιστά μια από τις πιο «παρεξηγημένες» τροφές. Και όμως, τα λιπαρά που περιέχουν είναι τα ακόρεστα, κυρίως μονοακόρεστα, κοινώς γνωστά ως τα «καλά» λιπαρά.

Το αμυγδαλοβούτυρο είναι πιο πλούσια πηγή ασβεστίου, φυτικών ινών, βιταμίνης Ε και μονοακόρεστων λιπαρών. Το αμύγδαλο δεν είναι ένας απλός ξηρός καρπός. Το αμύγδαλο, είναι ένα superfood, που για να είμαστε ακριβείς, δεν είναι ανήκει καν στην οικογένεια των ξηρών καρπών, καθώς ουσιαστικά είναι ο σπόρος της αμυγδαλιάς, που κρύβεται μέσα στον καρπό της. Τα αμύγδαλα περιέχουν ακόμα χαλκό, βιταμίνες της ομάδας Β, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και υγιή λιπαρά.

Τα οφέλη των αμυγδάλων για τον οργανισμό είναι πολλά, από διάφορες ιατρικές και επιστημονικές μελέτες, προκύπτει ότι η ελεγχόμενη πρόσληψη τους, μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενισχύει τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, καταπολεμά το άγχος (φυσικό αντικαταθλιπτικό) και ενισχύει την υγεία των οστών-των δοντιών και των ματιών. Τα μονοακόρεστα λιπαρά που υπάρχουν στα αμύγδαλα μειώνουν την κακή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Τέλος, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά θεωρείται πως έχουν εκτός των άλλων αντικαρκινικές ιδιότητες.

Το βούτυρο αμυγδάλου μπορεί να αποτελέσει ένα εύκολο και υγιεινό σνακ καθώς συνδυάζεται εύκολα με το ψωμί, τις φρυγανιές, τις ρυζογκοφρέτες, τα pancakes, το μέλι, τις μαρμελάδες και τα φρούτα. Επίσης, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε smoothies, μπισκότα, κέικ, τάρτες και άλλα γλυκά.

Συνταγή

Υλικά

200 γρ. αμυγδαλόψιχα

νερό όσο χρειάζεται

ελάχιστο αλάτι, στη μύτη του κουταλιού του γλυκού

μισή κ.σ. γλυκαντικό

κανέλα κατά βούληση

Εκτέλεση

Βάζουμε την αμυγδαλόψιχα στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει σχεδόν σκόνη, στην ουσία μέχρι να σταματήσει το μείγμα να γυρνάει μέσα στον κάδο του μπλέντερ.

Ρίχνουμε σιγά σιγά νερό όσο χρειάζεται κάθε φορά για να μπορεί να γυρνάει το μείγμα μέσα και να γίνει πιο πολύ σαν πάστα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά (προαιρετικά) και το χτυπάμε λίγο ακόμα.