fbpx

Ελαφριά τάρτα με μπανάνα

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Προσθέστε σοκολάτα και απογειώστε την γεύση

Υλικά

Για τη ζύµη:

150 γρ. (1 φλ. + 1 κοφτή κουταλιά) αλεύρι

120 γρ. (8 κοφτές κουταλιές) κρύο ανάλατο βούτυρο

2 κουταλιές ζάχαρη άχνη

1 κρόκο αβγού

1 κουταλιά κρύο νερό.

Γέµιση:

8 µπανάνες σε ροδέλες του 1 εκ., ραντισµένες µε το χυµό ½ λεµονιού για να µη µαυρίσουν

300 γρ. (1 1/3 φλ.) κρέµα γάλακτος

200 γρ. µαύρη σοκολάτα ψιλοκοµµένη

45 γρ. (3 κοφτές κουταλιές) ανάλατο βούτυρο + 2 επιπλέον κοφτές κουταλιές

100 γρ. ( ½ φλ.) ζάχαρη.

Γαρνίρισµα:

1 φακελάκι ζελέ (τζέλι) µπανάνα

Φουντούκια καβουρδισµένα και σαντιγί.

Εκτέλεση

Ετοιµάζετε τη ζύµη: Κοσκινίζετε το αλεύρι µε τη ζάχαρη άχνη σε ένα µεγάλο µπολ. Προσθέτετε µέσα το βούτυρο (σε 8 κοφτές κουταλιές) και τρίβετε το µίγµα µε τα δάχτυλα, µέχρι να µοιάζει µε ψίχουλα.

Προσθέτετε τον κρόκο και το νερό και ζυµώνετε στα γρήγορα το µίγµα, να µαζευτεί σε σφικτή ζύµη.

Την τυλίγετε σε πλαστική µεµβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα στο ψυγείο.

Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βγάζετε τη ζύµη από το ψυγείο και την ανοίγετε σε λεπτό φύλλο πάνω σε ελαφρά αλευρωµένη επιφάνεια.

Ντύνετε το εσωτερικό µιας φόρµας/ταψιού για τάρτες, διαµέτρου 23 εκ. περίπου, και ψαλιδίζετε το φύλλο που εξέχει στον περίγυρο (µπορείτε, αν δεν νιώθετε άνετα µε τον πλάστη, να απλώσετε τη ζύµη πιέζοντάς την µε τις παλάµες σας, για να καλύψει όσο πιο οµοιόµορφα γίνεται, το εσωτερικό της φόρµας).

Τρυπάτε τη ζύµη µε πιρούνι σε πολλά σηµεία και ύστερα, απλώνετε µέσα ένα κοµµάτι αλουµινόχαρτο, πιέζοντάς το ελαφρά, να πάρει το σχήµα της φόρµας. Γεµίζετε το αλουµινόχαρτο µέχρι πάνω µε ρύζι, φασόλια ή άλλα όσπρια και ψήνετε την τάρτα για 10-12 λεπτά.

Τη βγάζετε, αφαιρείτε το ρύζι και το αλουµινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιµο για άλλα 10 περίπου λεπτά, µέχρι να πάρει ένα όµορφο ρόδινο χρώµα. Τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν τη γεµίσετε.

Γέµιση: Παίρνετε ένα πολύ µεγάλο τηγάνι που να χωράει τις µπανάνες σε µια στρώση (αν δεν έχετε, θα χρειαστεί να τις σοτάρετε σε δυο ή τρεις δόσεις). Λιώνετε µέσα τις 3 κοφτές κουταλιές βούτυρο, απλώνετε τις µπανάνες, τις πασπαλίζετε µε τη ζάχαρη και τις ψήνετε µέχρι να πάρουν ελαφρύ ρόδινο χρώµα, γυρίζοντάς τις µια φορά στο µέσο του ψησίµατος. Επιλέγετε τις πιο όµορφες ροδέλες (το 1/3 περίπου, για να καλύψετε την επιφάνεια της τάρτας) και λιώνετε τις υπόλοιπες µε πιρούνι.

Βάζετε την ψιλοκοµµένη σοκολάτα µε τις 2 επιπλέον κοφτές κουταλιές βούτυρο σε ένα µπολ. Ζεσταίνετε την κρέµα γάλακτος µέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες και περιχύνετε τη σοκολάτα.

Την ανακατεύετε να λιώσει και να γίνει ένα λείο µίγµα και ενσωµατώνετε µέσα τις λιωµένες µπανάνες. Αδειάζετε το µίγµα στο εσωτερικό της τάρτας και τοποθετείτε απάνω αρµονικά τις όµορφες ροδέλες µπανάνας.

Προαιρετικό γαρνίρισµα: Για να κρατηθεί για περισσότερο διάστηµα πιο φρέσκια η τάρτα, αλλά και να φαίνεται πιο όµορφη, µπορείτε να αλείψετε την επιφάνειά της (όχι την κρούστα) µε ζελέ µπανάνας που θα φτιάξετε σύµφωνα µε τις οδηγίες στο κουτί, αλλά χρησιµοποιώντας λιγότερο νερό για να το διαλύσετε. Μόλις κρυώσει το διαλυµένο ζελέ, αλείφετε την επιφάνεια της τάρτας και τη βάζετε στο ψυγείο. Επίσης, µπορείτε να τη στολίσετε µε λίγη σαντιγί και καβουρδισµένα φουντούκια.