fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεμιστά με μελιτζάνες και κολοκυθάκια

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Το απόλυτο μαμαδίστικο φαγητό του καλοκαιριού.

Υλικά

5 κολοκυθάκια στρογγυλά

4 μελιτζάνες

10-12 κ.σ. ρύζι καρολίνα

6 ντομάτες ώριμες περασμένες από μούλτι

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένα φύλλα

1 φλιτζ. δυόσμος ψιλοκομμένα φύλλα

1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά

1 κ.γ. ζάχαρη

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Ξύνουμε τα κολοκυθάκια εξωτερικά. Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες εσωτερικά. Κρατάμε την ψίχα τους και την ψιλοκόβουμε.

Σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την ψίχα από τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια. Προσθέτουμε το ρύζι και αφού το σοτάρουμε ελαφρά το 1/3 από τις ντομάτες. Προσθέτουμε λίγο νεράκι (μισό φλιτζάνι περίπου), την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη. Σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά.

Γεμίζουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια με την γέμιση (γεμίζουμε στα 2/3 και όχι εντελώς κάθε λαχανικό γιατί θα φουσκώσει το ρύζι) και βάζουμε σε γάστρα ή κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε τα γεμιστά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα την υπόλοιπη ντομάτα, το υπόλοιπο λάδι και νερό τόσο όσο να φτάνει στη μέση από τα γεμιστά.

Αν ψήνουμε στην γάστρα και σε φούρνο, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου μιάμιση με 2 ώρες. Στην αρχή σκεπασμένο και έπειτα ανοιχτό.

Αν θέλουμε να το φτιάξουμε σε φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε περισσότερο νεράκι ή ζωμό και σιγοβράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 45 λεπτά περίπου. Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος γυρνάμε μια φορά τα γεμιστά.

Σερβίρουμε κρύο ή ζεστό.