fbpx

Κριθαρότο με καλαμάρι

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Μπορείτε να προσθέσετε και κρασί vinsanto για έξτρα γεύση

Υλικά

1 πακέτο κριθαράκι

Καλαμάρι (1-1,5 κιλό) φρέσκο ή κατεψυγμένο

¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

¾ φλιτζανιού κρασί γλυκό Vinsanto

1 κομμάτι αστεροειδή γλυκάνισο

2 φύλλα δάφνης

1½ λίτρο καυτό νερό

1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Ξεπλένετε το καλαμάρι και βάζετε μια κατσαρόλα να κάψει σε δυνατή φωτιά και το βάζετε μέσα. Αυτό θα αρχίσει να βγάζει τα υγρά του.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνετε να βράσει στα υγρά του για 30 λεπτά περίπου.

Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζετε το καλαμάρι από μέσα, περνάτε το ζουμί του από ψιλό σουρωτήρι και κρατάτε 1 φλιτζάνι ζωμό. Κόβετε τα πλοκάμια σε μικρά κομμάτια, αφαιρείτε τις εσωτερικές μεμβράνες από την κουκούλα και την ψιλοκόβετε.

Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το περισσότερο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά. Όταν γυαλίζουν προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύετε μέχρι να καλυφθεί κι αυτό από το λάδι.

Προσθέτετε το καλαμάρι, τον αστεροειδή γλυκάνισο και τα φύλλα δάφνης, τα φέρνετε μια δυο βόλτες στην κατσαρόλα και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

Προσθέτετε το μισό καυτό νερό, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις το κριθαράκι απορροφήσει την πρώτη δόση νερού και αρχίσει να φουσκώνει, προσθέτετε το ζουμί που κρατήσατε από το βράσιμο του καλαμαριού και το περισσότερο από το υπόλοιπο καυτό νερό. Συνεχίζετε το ανακάτεμα απαλά, πάντα σε χαμηλή φωτιά.

Αφού απορροφήσει το κριθαράκι, το νερό και αρχίσει να μελώνει, προσθέτετε το υπόλοιπο νερό κι αφήνετε το κριθαρότο πάνω στη φωτιά, να πάρει άλλη μια βράση, για 5 λεπτά περίπου, πάντοτε ανακατεύοντας. Στο τέλος, προσθέτετε τον μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρετε σε πιάτα.