fbpx

Γεμιστά με γαρίδες

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Με άρωμα θάλασσας

Υλικά

2-3 ντομάτες

2 μελιτζάνες

2 πιπεριές

2-3 κολοκυθάκια

Ρύζι γλασε 1 ½ κουταλιά σε κάθε γεμιστό μεσαίου μεγέθους (περίπου 400 γρ)

3-4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες

½ κιλό γαρίδες μικρές

1 φλ λάδι

½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 σφηνάκι ούζο

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Πλένουμε τα λαχανικά μας. Τα αδειάζουμε με προσοχή. Το εσωτερικό από τις ντομάτες το κρατάμε. Αφαιρούμε τα σπόρια και ψιλοκόβουμε. Σε ένα σουρωτήρι, πλένουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να σουρώσουν.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τις γαρίδες μας (για να πάρουν χρώμα) και σβήνουμε σε το ούζο.

Τις παίρνουμε από την κατσαρόλα και στην ιδία κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμυδάκια μας και το σοτάρουμε. Στην συνέχεια σοτάρουμε το σκόρδο και βάζουμε την ντομάτα (κρατάμε 2-3 κουταλιές) και σοτάρουμε μέχρι να βγάλει τα υγρά της και στην συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι.

Ρίχνουμε λίγο νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 3-4 λεπτά.

Έπειτα το τραβάμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μαϊντανό και τον άνηθο και τις γαρίδες και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Γεμίζουμε τα λαχανικά μας με ένα κουτάλι με προσοχή να μην ανοίξουμε τα λαχανικά μας. Τοποθετούμε στο ταψί μας τα γεμιστά και ανάμεσα βάζουμε τις πατατούλες τις κυδωνάτες.

Σε ένα μπλέντερ ανακατεύουμε τις 3 κουταλιές ντοματούλα που κρατήσαμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και πολύ λίγο νερό (γιατί θα βγάλουν τα γεμιστά) και το ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε τα γεμιστά μας. Τοποθετούμε τα γεμιστά μας σε προθερμασμένο φούρνο για 45 -50 λεπτά στους 180ο μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις γαριδούλες τις σοτάρουμε στην αρχή για να πάρουν χρώμα. Τις προσθέτουμε στο τέλος για να μην μαγειρεύονται πολύ στην φωτιά γιατί είναι τρυφερές και θα σφίξουν.

Γεμίζουμε το καθένα στα ¾ γιατί το ρύζι φουσκώνει και δεν θέλουμε να μας ανοίξουν.

Ξέρατε ότι: Οι γαρίδες υπάρχουν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους και μεγέθη. Οι μεγαλύτερες προέρχονται συνήθως από θερμότερα νερά, ενώ οι μικρότερες βρίσκονται σε ψυχρά ρεύματα και έχουν την τάση να είναι περισσότερο ζουμερές. Οι νωπές γαρίδες πρέπει να μυρίζουν σαν το θαλασσινό νερό και όχι σαν αμμωνία. Το σώμα τους θα πρέπει να είναι σταθερά στερεωμένο στο κέλυφος και να μην είναι πολτώδες.