fbpx

Μια αυθεντική ιταλική συνταγή για πίτσα

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Προσούτο και μοτσαρέλα, ένας απίθανος συνδυασμός.

Υλικά

Για τη ζύμη

400 γρ. αλεύρι σκληρό

10 γρ. νωπή μαγιά

2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

250 ml (περίπου) χλιαρό νερό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

150 γρ. προσούτο

1 φλιτζάνι του τσαγιού σάλτσα ντομάτα έτοιμη ή σπιτική

350 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια

10-12 ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι (προαιρετικά)

αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο για το ράντισμα

φυλλαρακια βασιλικού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ διαλύετε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό.

Προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύετε ελαφρά. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε το «προζύμι» αυτό για 30΄, σε χλιαρό μέρος. Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι φτιάχνοντας ένα λοφάκι. Κάνετε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα το μείγμα με τη διαλυμένη μαγιά. Προσθέτετε το λάδι, λίγο νερό ακόμη και αρχίζετε να σπρώχνετε το αλεύρι από τα πλαϊνά προς το κέντρο.

Ζυμώνετε, παίρνοντας σιγά σιγά το αλεύρι και όποτε χρειάζεται ρίχνετε νερό μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη ελαστική που να δουλεύεται εύκολα και να μην κολλάει στα δάκτυλά σας. Φτιάχνετε μια μπάλα με τη ζύμη και τη βάζετε σε μπολ πασπαλισμένο με αλεύρι.

Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε σε χλιαρό μέρος, μέχρις ότου διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο. Aνοίγετε σε φύλλο για πίτσα με διαμ. 26 εκ. Το τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο

Απλώνετε πάνω στη ζύμη τη σάλτσα ντομάτας. Κόβετε τη μοτσαρέλα σε φετάκια και τα μοιράζετε πάνω στη σάλτσα. Βάζετε και τις ελιές κομμένες στη μέση. Αλατοπιπερώνετε και ψήνετε την πίτσα στους 200°C για 40’-45’ περίπου.

Κάνα δεκάλεπτο με τέταρτο πριν το τέλος, μοιράζετε στην επιφάνεια και το προσότο. Το ραντίζετε με λίγο λάδι και συνεχίζετε το ψήσιμο. Βγάζετε την πίτσα, γαρνίρετε με φύλλα βασιλικού κα σερβίρετε.