fbpx

Ψητή πάπια με σύκα

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Το φίνο κρέας της πάπιας ταιριάζει μοναδικά με το γλυκό φρούτο

Υλικά

4 φιλέτα πάπιας (με την πετσούλα τους) γύρω στα 350 γρ. το καθένα

1 κουταλάκι ανάμικτα μπαχαρικά (Mixed Spice),

½ κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη

3 κουταλιές σόγια σος

12-15 φρέσκα μαύρα σύκα ή παστά σύκα

3 κοφτές κουταλιές βούτυρο

1 κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο

1 κουταλιά ξεφυλλισμένο φρέσκο θυμάρι

1 ½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζετε τα ανάμικτα μπαχαρικά με το τζίντζερ και 1½ κοφτό κουταλάκι πιπέρι σε ένα μπολάκι και προσθέτετε τη σόγια σος. Ανακατεύετε καλά το μίγμα.

Χαράζετε τα φιλέτα σταυρωτά και διαγώνια στην πλευρά της πέτσας και τα τρίβετε καλά με το μίγμα των μπαχαρικών και της σόγιας και από τις δυο πλευρές.

Ύστερα, τα βάζετε με την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω σε ένα μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή/μέτρια φωτιά. Τα αφήνετε για 10 περίπου λεπτά να κατεβάσουν το λίπος τους.

Τα βγάζετε από το τηγάνι και αδειάζετε το λίπος που κατέβασαν. Επιστρέφετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά, βάζετε μέσα ξανά τα φιλέτα πάντα με την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω και τα ψήνετε για άλλα 7 περίπου λεπτά. Τα γυρίζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο από την άλλη πλευρά για άλλα 3-5 λεπτά ανάλογα με το πόσο ψημένα τα θέλετε (τα φιλέτα πάπιας, όπως και το βοδινό στέικ δεν πρέπει να είναι πολύ ψημένα, γιατί σκληραίνουν).

Τα βγάζετε σε σανίδα κοπής και τα κρατάτε χαλαρά σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο (ή τα κρατάτε σε ένα ταψί στο φούρνο σε μίνιμουμ θερμοκρασία).

Ετοιμάζετε τη σάλτσα τους:

Αν τα σύκα είναι φρέσκα, σκουπίζετε το τηγάνι που ψήθηκε η πάπια και τα ψήνετε μέσα για 3-5 λεπτά, γυρίζοντάς τα συχνά (τα παστά σύκα δεν χρειάζονται ψήσιμο).

Ύστερα τα κόβετε στη μέση (το ίδιο και τα παστά σύκα). Λιώνετε 1½ κοφτή κουταλιά βούτυρο στο τηγάνι και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο και να μαλακώσει.

Προσθέτετε 3/4 φλ. από το κρασί και το βράζετε μέχρι να μείνει μια λεπτή στρώση στο τηγάνι. Βάζετε μέσα τα σύκα (φρέσκα ή παστά), αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το υπόλοιπο κρασί.

Συνεχίζετε το βράσιμο, πάντα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το 1/3 περίπου από το κρασί.

Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα το υπόλοιπο βούτυρο (1½ κοφτή κουταλιά) σε κομματάκια. Ελέγχετε το αλατοπίπερο.

Κόβετε τα φιλέτα της πάπιας σε φετάκια και τα σερβίρετε περιχύνοντάς τα με τη σάλτσα τους.







Διαβάστε ακόμα