fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αγκινάρα είναι μια σούπερ τροφή που πρέπει να καταναλώνετε πιο συχνά

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι αγκινάρες είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον έχου φυλλικό οξύ και βιταμίνες C και K, παρέχουν επίσης σημαντικά μέταλλα, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Έχουν μόνο 60 θερμίδες ανά αγκινάρα και περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης - πάνω από το μέσο όρο για φυτικά τρόφιμα.

Έχει αποδειχθεί ότι η αγκινάρα διεγείρει την έκκριση χολής, υποβοηθώντας την ατελή πέψη και την τόνωση του οργανισμού σε περιπτώσεις ανεπαρκούς λειτουργίας του συκωτιού. Μέσω κλινικών ερευνών, έχει αποδειχθεί πως η κυναρίνη που περιέχει, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επίσης, μέσα από ιατρικά πειράματα έχει αποδειχθεί ότι το αφέψημα της ρίζας και των φύλων της αγκινάρας έχει ευεργετική επίδραση σε άτομα με υπακτικές παθήσεις. Λόγω των πολλών υδατανθράκων που περιέχει θεωρείται άριστη τροφή για διαβητικούς.

Επιπλέον χάρη στην κυναρίνη και ένα άλλο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σιλυμαρίνη, οι αγκινάρες είναι πολύ ωφέλιμες για το συκώτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν ακόμη και να αναγεννήσουν τον ηπατικό ιστό. Οι αγκινάρες επιταχύνουν την ανάκαμψη του ήπατος, βοηθώντας στην ανανέωση αυτού του ζωτικού οργάνου. Όχι μόνο ανανεώνουν τα νεκρά κύτταρα , αλλά προωθούν και την παραγωγή χολής. Είναι ιδανικές για την θεραπεία ασθενειών όπως η ηπατίτιδα, κίρρωση ή κακή λειτουργία του ήπατος.

Συνταγή για αγκινάρες λεμονάτες

Υλικά

12 τρυφερές αγκινάρες

5-6 μέτριες φρέσκες πατάτες

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (με τα φύλλα τους)

2 φρέσκα σκόρδα

1 φλ. ελαιόλαδο

4-5 κλωναράκια μάραθο ή άνηθο

αλάτι

πιπέρι

2 φλ. βραστό νερό

χυμό από 4 μεγάλα ζουμερά λεμόνια

Εκτέλεση

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε για να φτιάξουμε τις αγκινάρες λεμονάτες με πατάτες στο φούρνο, είναι να καθαρίσουμε τις αγκινάρες. Αφού τις καθαρίσουμε, τις ρίχνουμε σε μπόλικο νερό με 2-3 στυμμένα λεμόνια, για να μην οξειδωθούν.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλες μπουκιές.

Ξεπλένουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μικρή γάστρα μαζί με τις πατάτες.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, τα φρέσκα σκόρδα, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το λάδι.

Προσθέτουμε το νερό. Σκεπάζουμε το φαγητό με τα κλωνάρια του μάραθου. Βάζουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 35-40΄.

Ξεσκεπάζουμε, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και ψήνουμε για 10΄περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να μείνουν τα λαχανικά με το λάδι τους.