fbpx

Αλμυρό στρούντελ με σπανάκι

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Μια υπέροχη καθημερινή συνταγή

Υλικά

5 φύλλα κρούστας

1 πρέζα πιπέρι (για τη γέμιση)

αλάτι (για τη γέμιση)

2 κουταλιές σούπας γεμάτες κουκουνάρι (για τη γέμιση)

350 γρ. Ανθότυρο (για τη γέμιση)

450 γρ. σπανάκι φρέσκο (για τη γέμιση)

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη (για τη γέμιση)

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (για τη γέμιση)

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο (για τη γέμιση)

1 κουταλιά σούπας βούτυρο αγελαδινό

1 πρέζα μοσχοκάρυδο (για τη γέμιση)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε χονδρά κομμάτια. Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε απαλά το κρεμμύδι. Χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας και το αφήνουμε να καραμελώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το σκόρδο και αμέσως μετά το σπανάκι. Το ανακατεύουμε απαλά για λίγο έτσι ώστε να έρθει το σπανάκι να «αρπάξει» τις μυρωδιές από το κρεμμύδι και λίγη από τη λιπαρότητα του ελαιόλαδου.

Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ, το αφήνουμε για 3 με 4 λεπτά να κρυώσει και προσθέτουμε το ανθότυρο, το κουκουνάρι, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε ζωηρά ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.

Στρώνουμε σε μια λεία επιφάνεια τα τρία φύλλα κρούστας, τα οποία αλείφουμε με μπόλικο βούτυρο. Ακουμπάμε απαλά και αέρινα τα άλλα δύο φύλλα, βουτυρώνουμε και απλώνουμε κατά μήκος τη γέμιση με το σπανάκι. Διπλώνουμε και γυρίζουμε προσεκτικά, κάνοντας ένα ωραίο χαλαρό ρολό.

Το τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί, το ραντίζουμε με λίγο βούτυρο και το ψήνουμε στους 180ºC για 30 με 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Κόβουμε το ρολό αφού κρυώσει ελαφρώς.

Tip Μπορείτε να αποθηκεύσετε το στρούντελ στην κατάψυξη όπως είναι ωμό, τυλιγμένο καλά με μεμβράνη. Όταν θέλετε να το ψήσετε το βάζετε κατευθείαν στο φούρνο, όπως είναι κατεψυγμένο, αφού το αλείψετε με βούτυρο. Ψήνετε στους 180ºC για μια ώρα.