fbpx

Ζήλια: και όμως μπορείτε να την δαμάσετε

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Τι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε αυτό το μοχθηρό συναίσθημα.

Κατ' αρχάς, χρειάζεται να καταφέρουμε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε και στη συνέχεια να δαμάσουμε τη ζήλια μας, που σε μικρές δόσεις είναι ίσως αναμενόμενο να υπάρχει σε μια σχέση.

Σημασία έχει να εμπιστευόμαστε τον άλλον, ακόμα κι αν έτσι υπάρχει κίνδυνος να μας κοροϊδέψει, να πληγωθούμε ή να απογοητευτούμε. Όταν ο σύντροφός μας νιώθει ότι του έχουμε εμπιστοσύνη, καταλαβαίνει ότι έχουμε αυτοπεποίθηση και ότι δεν εμπιστευόμαστε μόνο εκείνον, αλλά και τον εαυτό μας και τη σχέση μας. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι σε μια σχέση ο σύντροφός μας δεν είναι ιδιοκτησία μας. Με το να είμαστε κτητικοί το μόνο που καταφέρνουμε είναι να τον καταπιέζουμε, να τον «πνίγουμε» και, τελικά, να τον διώξουμε μακριά μας.

Σε μια καλή, ισορροπημένη και ισότιμη σχέση οι σύντροφοι δεν μένουν στη σχέση επειδή φοβούνται, είναι υποχρεωμένοι, ανασφαλείς κλπ., αλλά επειδή έχουν βρει όλα όσα χρειάζονται και επιζητούν. Αν κατορθώσουμε, κάθε φορά που ζηλεύουμε, να εκλογικεύουμε την κατάσταση, τότε θα μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τη σχέση μας, αλλά και να γνωρίζουμε πότε έχουμε έναν αντικειμενικό λόγο να το κάνουμε. Από την άλλη πλευρά, είναι σκόπιμο, ενώ η ζήλια μάς ωθεί στο να εστιάσουμε στον άλλον και να παρατηρούμε καχύποπτα κάθε πιθανή «ένδειξη» ή κίνησή του, να στρέψουμε την προσοχή μας στον εαυτό μας, στις ανάγκες μας και σε ό,τι μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ασφάλεια, επάρκεια και ικανοποίηση. Αν εντοπίζουμε στον εαυτό μας συναισθήματα ανεπάρκειας και μειονεξίας, ανταγωνισμού ή φθόνου, χρειάζεται να εστιάσουμε στην εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και στο κατά πόσον αυτή ισχύει, να δουλέψουμε για να χτίσουμε την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή μας, ώστε να αισθανόμαστε περισσότερη ασφάλεια, σιγουριά και εμπιστοσύνη στη σχέση μας.

Οι γυναίκες είμαστε από τη φύση μας ζηλιάρες. Παρόλο που η ζήλια στην πραγματικότητα δεν έχει φύλο κατατάσσεται στα γυναικεία χαρακτηριστικά και αυτό διότι οι γυναίκες την εκδηλώνουν με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, φιλικές αλλά και ερωτικές.

Τι πρέπει να κάνετε

Εστιάστε στον εαυτό σας, στα θετικά σας. Προκειμένου να δίνετε εξηγήσεις και να βρίσκετε τρόπους να τεκμηριώσετε γιατί ο άλλος θα «σας τη φέρει», σκεφτείτε το δικό σας πλούτο και τα δικά σας μοναδικά χαρακτηριστικά που τον έφεραν κοντά σας.

Αν δυσκολευεστε να τη διαχειριστείτε, μη διστάσετε να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό. Κανείς δεν μπορεί να φροντίσει και να καλύψει τα κενά μέσα σας εάν εσείς οι ίδιες δεν κάνετε κάτι γι’ αυτό.

Σταματήστε τις ελεγκτικές συμπεριφορές καθώς μπορεί να εντείνουν τα συναισθήματα ζήλιας και καχυποψίας και ανακτήσετε τον αυτοέλεγχο.

Μη δομείτε την καθημερινότητά σας γύρω από την παρατήρηση του συντρόφου σας και επικεντρωθείτε στον εαυτό σας.

Αρχίστε να κάνετε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε καλά (γυμναστική, ένα χόμπι, μια καινούρια δραστηριότητα). Αρχίστε να εκτιμάτε τα καλά στοιχεία της σχέσης σας.

Αν είστε έξω με την παρέα σας και αναρωτιέστε τι κάνει έξω ο σύντροφός σας με τη δική του παρέα, επικεντρωθείτε στο να περάσετε εσείς καλά.

Αν είστε στη δουλειά και αναρωτιέστε που να είναι και τι να κάνει η σύντροφός σας, επικεντρωθείτε στο να τελειώσετε την εργασία σας.