fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί ξεσπάμε στο φαγητό όταν έχουμε κακή ψυχολογία;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ένας φαύλος κύκλος που μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική διαταραχή

Δυστυχώς η συσχέτιση τροφής και αρνητικών συναισθημάτων είναι κάτι πολύ συχνό. Το συναίσθημα "Είμαι άσχημα ψυχολογικά – τρώω για να νιώσω παροδικά καλά – νιώθω άσχημα που έφαγα – περιορίζω το φαγητό μου – ξεσπάω πάλι στο φαγητό" είναι δυστυχώς ένας αέναος κύκλος που για πολύ κόσμο μπορεί να κρατήσει χρόνια, ακόμα και να οδηγήσει στην εγκατάσταση διατροφικής διαταραχής, όπως η αδηφαγική διαταραχή.

Υπάρχουν άνθρωποι που όταν στεναχωριούνται τους κόβεται η όρεξη και τρώνε λιγότερο. Οι πιο πολλοί όμως οδηγούνται σε υπερφαγία και καταναλώνουν ό,τι βρουν χωρίς καν να το καταλαβαίνουν. Ενας ακόμη λόγος που τρώμε παραπάνω είναι για να αποσπάσουμε την προσοχή μας από αυτό που μας απασχολεί, δηλαδή να ξεχαστούμε.

Πολλοί άνθρωποι όταν χωρίζουν ή είναι στεναχωρημένοι καταφεύγουν στα γλυκά και το κάνουν για να καταστείλουν μέσω του φαγητού αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, θυμό, φόβο, πλήξη, θλίψη και μοναξιά. Η κατανάλωση σοκολάτας λοιπόν μπορεί να λειτουργήσει ως μορφή αυτοθεραπείας, όταν νιώθετε θλίψη, διότι έχει την ιδιότητα, να βοηθάει τον εγκέφαλο να απελευθερώνει ουσίες, οι οποίες προκαλούν συναισθήματα ικανοποίησης, ανταμοιβής, ευχαρίστησης, ανακούφισης και απόλαυσης.

Πολλές γυναίκες τρώνε πολύ το βράδυ μπροστά την τηλεόραση. Νιώθουν απογοήτευση και αβεβαιότητα και αυτό τους προκαλεί άγχος και τρώνε οτι βρούν. Δεν ξέρουν τι να πρωτοπιάσουν. Σκέφτονται την δουλειά, τα παιδιά, τα λεφτά τον σύζυγο. Και τρώνε συνέχεια. Μέχρι που δεν πάει άλλο και πέφτουν για ύπνο σχεδόν κακοποιημένες από το φαγητό. "Από αύριο δίαιτα" λένε ενοχικά πριν κλείσουν τα μάτια τους.

Ένα υγιές σώμα είναι ένα χορτάτο σώμα που συνεπάγεται ένα χορτάτο μυαλό. Πολλές φορές ταίζουμε το σώμα μας με φαγητά σκουπίδια χωρίς γεύση, χωρίς μυρωδιά μόνο και μόνο για να γεμίσουμε το στομάχι μας και το μυαλό μας και να παραμερίσουμε τους φόβους και τις αρνητικές σκέψεις.

Αν νιώθουμε άσχημα ψυχολογικά ή πάσχουμε από αϋπνία ή κατάθλιψη θέλουμε να καταναλώσουμε υδατάνθρακες που περιέχονται σε τροφές όπως ψωμί, μακαρόνια ή γλυκά τα οποία θα οδηγήσουν στη σύνθεση της σεροτονίνης για να αισθανθούμε καλύτερα. Τροφές που περιέχουν τυροσίνη όπως γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί και όσπρια βοηθούν στο σχηματισμό ντοπαμίνης, ορμόνης που εξίσου μας φέρνει το αίσθημα της ικανοποίησης. Ακόμα δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι από μας απολαμβάνουμε ένα γεύμα όταν είναι πλούσιο σε λιπαρά και υδατάνθρακες, γεγονός που οφείλεται από την μια στην νοστιμιά του αλλά και από την άλλη στην αύξηση της παραγωγής των ενδορφινών. Είναι όλα θέμα ορμονών.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αισθανθείτε πιεσμένοι, αγχωμένοι ή έχετε κάποια ερωτική απογοήτευση μην ανοίξετε το ψυγείο, βάλτε τα αθλητικά σας και κάντε μια μεγάλη βόλτα στην ανοιξιάτικη φύση, πάρτε τηλέφωνο τον κολλητό σας, οργανώστε μια μικρή εκδρομή ακόμα και αυθημερόν, ξεκινήστε ένα νέο σπορ ή σηκώστε βάρη.