fbpx

Τοξικοί συγγενείς: Πώς θα τους αναγνωρίσετε.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Πάρτε "διαζύγιο" για να διατηρήσετε την ψυχική σας υγεία.

Αν δεν το έχει ζήσει κάποιος δύσκολα μπορεί να κατανοήσει τον τοξικό συγγενή. Το να αφήνεις πίσω σου ένα μέλος της οικογένειας, όπως έναν γονιό ή έναν αδερφό μπορεί να σου προκαλέσει μοναξιά, καθώς οι φίλοι και οι σύντροφοι μπορεί να μην κατανοήσουν πλήρως την απόφασή σου. Αν και η κοινωνία μας δείχνει συμπόνοια στα κακοποιημένα παιδιά, δεν ενημερωνόμαστε για τα σημάδια που αφήνουν τα ψυχολογικά τραύματα στους ενήλικες, πράγμα που μπορεί να δυσκολέψει την εύρεση τρόπων διαχείρισης των προβληματικών μελών της οικογένειας.

Πώς καταλαβαίνεις, οτι έφτασε η ώρα να κόψεις τους δεσμούς οριστικά και όχι απλώς να περιορίσεις την επαφή; Δώστε προσοχή στο πώς νιώθετε, πριν και μετά την επαφή σας με αυτό το πρόσωπο. Συχνά, κυριευόμαστε από άγχος και κατάθλιψη, προτού έρθουμε σε επαφή με έναν τοξικό συγγενή. Μπορεί επίσης να εκδηλωθούν και συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες, κάτι που φέρνει στην επιφάνεια οδυνηρές παιδικές αναμνήσεις, γεγονός που δείχνει ότι οι επαφές είναι αγχωτικές και όχι εποικοδομητικές.

Συνήθως οι οι τοξικοί συγγενείς, είναι άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, αποτυχημένες καριέρες ( η έλλειψη καριέρας), ανασφάλεια, ανύπαρκτη ή βαθιά προβληματική ερωτική ζωή και άσχημη εμφάνιση. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να "δείχνουν" φυσιολογικοί.

Κακά τα ψέματα οι οικογενειακοί δεσμοί είναι μία από τις ισχυρότερες μορφές σχέσεων που βιώνουμε στη ζωή μας. Για τον λόγο αυτό, εάν χρειαστεί να αποστασιοποιηθούμε, ή να διαλύσουμε αυτή τη σχέση θα δούμε ότι θα νιώσουμε δυσφορία και θα πληγωθούμε βαθιά. Άλλωστε η οικογένειά μας, υποτίθεται, ότι είναι πάντα δίπλα μας και δεν θα μας προκαλέσει ποτέ οδύνη, ή βλάβη.

Ωστόσο, έρχονται μερικές φορές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ψυχρή αλήθεια∙ μερικοί άνθρωποι, ακόμα και αν είναι μέλη της οικογένειάς μας, είναι απλά τοξικοί και η ζωή μας θα γίνει καλύτερη χωρίς αυτούς.

Πως θα τους αναγνωρίσετε:

Οταν ένας συγγενής σας εχει προδόσει ή έχει μεταφέρει τα προσωπικά σας σε τρίτους τότε σίγουρα θα το ξανακάνει. Κι αυτή είναι η απόλυτη προδοσία, ειδικά όταν προέρχεται από ένα μέλος της οικογένειας, το ίδιο σας το αίμα.

Η συμπεριφορά τους είναι κυκλοθυμική, σας προσβάλλουν και αμέσως μετά σας επαινούν, μόνο και μόνο για να σας παρασύρουν στην παγίδα τους. Δεν μπορούν να ζήσουν εάν τους αγνοείτε, γι ‘αυτό κάνουν ό,τι χρειάζεται, ό,τι είναι απαραίτητο για να ξανακερδίσουν τον χαμένο έλεγχό σας.

Σε κάνουν να νιώθεις υπεύθυνος για την προσωπική τους ευτυχία. Αν οι τοξικοί συγγενείς συνεχώς σου λένε πως τα παράτησαν όλα για να σε μεγαλώσουν/σπουδάσουν/βοηθήσουν κτλ και πως εσύ είσαι η μοναδική πηγή της ευτυχίας τους, τότε θέτουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες αναφορικά με το ρόλο σας στη δική τους ευτυχία. Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος για την ευτυχία των συγγενών του, καθώς ο κάθε ένας από εμάς είναι υπεύθυνος για τη δική του προσωπική ευτυχία.

Τα περισσότερα τοξικά οικογενειακά μέλη είναι ψεύτες. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι τόσο βαθιά υφασμένο που πιστεύουν τα δικά τους ψέματα ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά. Επίσης, η απουσία ενσυναίσθησης, αποτρέπει αυτά τα άτομα να νιώθουν άσχημα που ψεύδονται. Είναι σαν δεύτερη φύση τους.

Είναι κακή επίδραση. Δυσαρεστημένοι με τη δική τους ζωή ή ίσως ασχολούμενοι με τις δυσαρέσκειες του παρελθόντος, θέλουν όλοι γύρω τους να αισθάνονται ακριβώς απαίσια όπως και οι ίδιοι. Αντί να σκάψουν βαθιά στη ρίζα των προβλημάτων τους, προσπαθούν να σας σύρουν στο χώμα μαζί τους.

Καλλιεργούν μυστικοπάθεια. Μια υγιής σχέση και η διατήρηση μυστικών είναι δύο συνθήκες που δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Οι τοξικοί συγγενείς και κυρίως οι γονείς και οι γιαγιάδες καλλιεργούν στην οικογένεια την τάση να κρατούν μυστικά ο ένας από τον άλλο. Υπάρχουν μυστικά στην οικογένεια τα οποία δεν επιτρέπεται ούτε να συζητηθούν ούτε να αποκαλυφθούν, συχνά υπάρχουν κοινά μυστικά. Δηλαδή ένα «μυστικό» που το γνωρίζουν όλοι, αλλά κάνουν σαν να μην το ξέρουν και δεν το συζητούν ποτέ.

Τέλος, όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αγάπη και η υποστήριξη δεν προέρχονται πάντα από τα μέλη της οικογένειας. Υπάρχουν πολλοί αγαπημένοι άνθρωποι που μπορούν να μας προσφέρουν την αγάπη και την υποστήριξη που χρειαζόμαστε από φίλους και συζύγους. Γι'αυτό λοιπόν τις περισσότερες φορές η μόνη λύση είναι να απαλλαγούμε αν μπορούμε οριστικά απο αυτούς όσο δύσκολο και αν είναι. Αλλωστε τους συγγενείς δεν τους διαλέγουμε μπορούμε όμως να τους απομακρύνουμε.