fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοι έχουμε δικαίωμα στην τεμπελιά

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Γιατί σε μικρές δόσεις μας κάνει ευτυχισμένους.

Ας ξεκινήσουμε απο το γεγονός οτι δεν είναι καθόλου εύκολο να μην κάνει κανείς τίποτα σήμερα. Η κοινωνία μας βασίζεται στους ανθρώπους που κάνουν διαρκώς πράγματα και η κουλτούρα μας κινείται γύρω από αυτό. Είναι δύσκολο ξαφνικά να μάθεις να τεμπελιάζεις και να χαλαρώνεις, χωρίς να σου αποσπά την προσοχή σου ο προειδοποιητικός ήχος στο viber ή στο messenger, ή η δουλειά που πρέπει να γίνει.

Ωστόσο οι υπεύθυνοι ψυχικής υγείας των αμερικανικών campus είναι πιο σαφείς από ποτέ. Το δικαίωμα στην τεμπελιά και η σημασία του να μην κάνεις τίποτα στις μέρες μας επιβάλλεται. Επιπλέον το δικαίωμα μας στην τεμπελιά είναι επιστημονικά κατοχυρωμένο, plus ότι είναι σημάδι υψηλής ευφυίας.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και θα βρείτε χρόνο για...τεμπελιά.

Μάζεψε δυνάμεις:

Η τεμπελιά ήταν χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους πριν από τις εφευρέσεις που μας έλυσαν τα χέρια, όπως το αυτόκινητο ή το πλυντήριο. Ακόμη κι αν θεωρείται ως «μία από τις επτά θανάσιμες αμαρτίες» η τεμπελιά ήταν βασικό χαρακτηριστικό των πρωτόγονων. Η σπατάλη ενέργειας χωρίς σκοπό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση. Καθώς λοιπόν τα αποθέματα της ενέργειάς μας είναι πεπερασμένα το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να… «προσέχουμε για να έχουμε».

Αλλο τεμπελιά και άλλο ξεκούραση:

Μην έχεις τύψεις οταν ξεκουράζεσαι ή όταν απλά δεν θέλεις να κάνεις τίποτα. Μάθε να ξεχωρίζεις το «τεμπελιάζω» με το «ξεκουράζομαι», δεν είναι το ίδιο. Πόσες φορές είχες ευχηθεί σε κάποιο εσωτερικό σου τζίνι να έλιωνες σε μια αναπαυτική ξαπλώστρα, με room service, με ένα δροσερό μοχίτο στο τραπεζάκι αφήνοντας τον χρόνο να κυλά όπως το νερό. Η ευχή σου μπορεί να πραγματοποιηθεί. Μια απόφαση είναι.

Μην συγχέεις τα «σημαντικά» με τα «επείγοντα»:

Τα σημαντικά είναι αυτά που σε βοηθούν να πετύχεις τους στόχους σου, αλλά συνήθως δεν είναι επείγοντα. Από την άλλη, πολλά από τα επείγοντα δεν είναι απαραιτήτως και σημαντικά. Αυτό μην το ξεχνάς ποτέ.

Η τεμπελιά είναι κάτι περισσότερο από αποθήκευση δυνάμεων: είναι το σημάδι ενός ενεργού μυαλού. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο British Columbia το επιβεβαίωνουν: το μυαλό μας είναι πιο δραστήριο όταν «ταξιδεύει» παρά όταν εκτελεί μηχανικές εργασίες, αφού η νοητική αυτή κατάσταση ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την επίλυση περίπλοκων προβλημάτων.