fbpx

Είναι χρήσιμος τελικά και πόσο ένας σύμβουλος γάμου;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Μπορεί να ξανακολλήσει το "σπαμένο γυαλί" σε μια σχέση με την βοήθεια του ειδικού;

Η αύξηση των διαζυγίων και η οικονομική κρίση που επηρεάζει και τις διαπροσωπικές σχέσεις κάνουν αυτό το περιβόητο «γυαλί να ραγίζει». Πόσο εύκολα ξανακολλά όμως; Πότε είναι σημαντικό ένα ζευγάρι να καταφύγει στον ειδικό; Πώς ακριβώς τους βοηθά αυτός, όταν κλείνουν οι πόρτες του γραφείου και ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας»; Ποια είναι τα συνηθέστερα προβλήματα σε μια σχέση και τελικά, με τη βοήθεια του συμβούλου, ξανακολλά το γυαλί;

Υπάρχουν περιπτώσεις και καταστάσεις κατά τις οποίες είναι σημαντικό και βοηθητικό να απευθυνθεί ένα ζευγάρι σε έναν ειδικό. Όταν ο ένας ή και οι δύο αντιμετωπίζουν δυσκολία να ευχαριστηθούν την σχέση τους στο 100%, όταν υπάρχουν προβλήματα, δύσκολα συναισθήματα, συγκρούσεις και μυστικά, όταν νιώθουν ότι υπάρχει κάτι που δεν τους αφήνει να είναι πια χαρούμενοι μαζί και δεν μπορούν να το διαχειριστούν μόνοι τους αυτά είναι κάποια από τα «συμπτώματα» που οδηγούν στον ειδικό.

Η δουλειά του οικογενειακού συμβούλου είναι να εξηγήσει πως ακόμη κι αν κάποιος έχει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, ο εντοπισμός του δεν δίνει τη λύση στο πρόβλημα. Τελικός σκοπός της θεραπείας είναι να καταλάβει το ζευγάρι πώς μπορούν να είναι μαζί, απολαμβάνοντας ο ένας τον άλλον.

Φυσικά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια είναι πολλά απο δυσκολία στην επικοινωνία, διαφορετικές ανάγκες, διαχείριση διλημμάτων, ζητήματα που αφορούν το φύλο, την οικονομική διαχείριση, πώς παρεμβαίνουν συγγενείς και φίλοι, θέματα σεξουαλικής φύσης κ.α.

Μεγαλύτερη σημασία έχει, μέσα από το σύμπτωμα, να δοθεί η ευκαιρία να κατανοήσει ο καθένας περισσότερο τον εαυτό του, τους φόβους του, τις δυνάμεις του και την αλληλεπίδραση με τον σύντροφό του.

Ο ψυχοθεραπευτής δεν είναι δικαστής, δεν κρίνει, δεν ακυρώνει, ούτε παίρνει το μέρος κάποιου. Παίρνει το μέρος μόνο της υγιούς σχέσης, εφόσον φυσικά το θέλει πραγματικά και το ζευγάρι, ώστε να αφοσιωθεί στις ανάγκες του καθενός τους και να τους απεγκλωβίσει. Το σημαντικό για να μη διαλυθεί η σχέση του ζευγαριού είναι να θέλουν και οι δύο να βρεθεί μια λύση και να μην οδηγηθούν στον χωρισμό.