fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως να αντιμετωπίσετε την μελαγχολία των γιορτών;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Δεν είναι ασθένεια και με καλή διάθεση ξεπερνιέται

Η χριστουγεννιάτικη μαγεία, Η λάμψη, το χρώμα, το γέλιο, η χαρά έχει γεμίσει τους στολισμένους δρόμους και τα σπίτια. Όπου κοιτάξεις βλέπεις πολύχρωμα λαμπάκια, λαμπερό στολισμό, στολισμένα δέντρα, σακούλες με δώρα, γλυκά, κάλαντα και ανταλλαγές ευχών. Ολα γύρω μας μοιάζουν σαν να βγήκα από παραμύθι. Μια γιορτή λατρεμένη από μικρούς και μεγάλους.
Τι γίνεται όμως όταν δεν χαίρεστε όπως οι άλλοι; Οταν όλα σας φαίνονται μαύρα και άραχνα και δεν μπορείτε να μπείτε στο γιορτινό κλίμα;

Τα Χριστούγεννα, η συγκεκριμένη γιορτινή περίοδος δηλαδή, κρατάνε αρκετό καιρό. Οι ετοιμασίες και ο στολισμός ξεκινούν τουλάχιστον έναν μήνα πριν, μέσα στον Νοέμβριο, ενώ όλοι, αργά ή γρήγορα, μπαίνουν στην εορταστική αυτή ατμόσφαιρα, σχεδιάζοντας τις οικογενειακές και κοινωνικές συναντήσεις τους, τα ταξίδια που μπορεί να κάνουν, τα γιορτινά γεύματα, τα γλυκά, τα δώρα που θα ανταλλάξουν, τις σχολικές διακοπές για τους πιο μικρούς, τις διακοπές από την εργασία για τους πιο μεγάλους. Οι συναισθηματικές προσδοκίες θα λέγαμε ότι αυξάνονται κατακόρυφα αυτή την περίοδο. Η χαρά, η ευτυχία καθώς και τα έντονα συναισθήματα δεν βιώνονται, όμως, από όλους μας το ίδιο.

Για κάποιους οι γιορτές είναι μια περίοδος συγκρούσεων -οικογενειακών είτε φιλικών. Άλλοι έχουν βιώσει πρόσφατα μια απώλεια κοντινού προσώπου. Ορισμένοι ασκούν πίεση στον εαυτό τους, την οικογένειά τους ή τον κοινωνικό τους περίγυρο απαιτώντας να νιώσουν χαρούμενοι. Αυτό τους προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο άγχος και απογοήτευση.

Πως να αντιμετώπισουμε την θλίψη των Χριστουγέννων.

Μην έχετε μεγάλες προσδοκίες από τους άλλους. Μειώστε τις προσδοκίες σας και οποιαδήποτε προσκόλληση σε αυτές.

Ξεχάστε τα «πρέπει».

Να βιώνετε την παρούσα κατάσταση και να απολαμβάνετε κάθε στιγμή όσο μπορείτε.

Δείξτε συγκατάβαση.

Μην πιέζετε τον εαυτό σας να τα κάνει όλα τέλεια.

Φροντίστε εκείνους που είναι μόνοι τους τις γιορτινές μέρες.

Φροντίστε τα ζώα, υιοθετήστε ένα αδέσποτο

Κάντε εθελοντισμό.

Αποδράστε, ένα ταξίδι κάνει πάντα καλό στην ψυχολογία

Μιλήστε με άτομα που έχετε να συναντήσετε πολύ καιρό.

Διαβάστε νέα βιβλία και δείτε νέες ταινίες.

Δώστε βάση στην αγάπη, την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία, την ευγνωμοσύνη.