fbpx

Η ψυχολογία των άπιστων ανδρών

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους κανείς αθετεί την πίστη του στη σύντροφό του;

Έρευνες οι οποίες πραγματοποιούνται δείχνουν να καταλήγουν στο εξης συμπέρασμα: Ο λόγος για τον οποίο κανείς αναζητάει την «αγκαλιά» ενός τρίτου προσώπου είναι για να καλύψει εκείνα τα σημεία τα οποία δεν τον ικανοποιούν μέσα στη σχέση του. Το παραπάνω αποτελεί επί της ουσίας κοινό γνώρισμα για τους άνδρες και τις γυναίκες σε σχέση με την απιστία. Ωστόσο, οι βαθύτεροι λόγοι που ωθούν τα δύο φύλα σε αυτή τη συμπεριφορά διαφέρουν.

Η ανδρική φύση ανέκαθεν ήταν συνεδεμένη με τις έννοιες της κυριαρχίας, της δύναμης και της κατάκτησης. Ο ενστικτώδης αυτός προσανατολισμός δεν μπορεί πάντα να ταιριάξει με έννοιες όπως μία μακροχρόνια σχέση ή ένα γάμος. Η έννοια της δέσμευσης περιορίζει εκ των πραγμάτων την αρσενική φύση που θέλει τον άντρα κυνηγό. Το παραπάνω χαρακτηριστικό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι συγκριτικά με τις γυναίκες οι άντρες δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματα τα οποία βιώνουν, τους κάνει να είναι περισσότερο επιρρεπείς στην απιστία.

Προκειμένου αυτό να γίνει περισσότερο κατανοητό ας δούμε το ένα παράδειγμα. Ένας άντρας νιώθει πιεσμένος σε κάποιο κομμάτι της ζωής του. Η πίεση αυτή δεν είναι απαραίτητο ότι προέρχεται ξεκάθαρα από τη σύντροφό του. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα των απαιτήσεων στον εργασιακό του χώρο. Το συναίσθημα το οποίο βιώνεται σπάνια θα εκφραστεί με τρόπο ξεκάθαρο. Με δεδομένες τις υψηλές προσδοκίες τις οποίες προτάσσει η σύγχρονη κοινωνία σε σχέση με το ανδρικό φύλο, η πίεση είναι δυνατόν να επιδράσει στον ψυχολογικό κόσμο του, κάνοντάς τον άνδρα να αισθανθεί ανεπαρκής. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες η απιστία επιβεβαιώνει την αξία του άντρα ως αρσενικό κάνοντάς τον να αισθανθεί καλύτερα.

Φυσικά τα πράγματα είναι κατά πολύ περισσότερο ξεκάθαρα στην περίπτωση που νοιώθει είτε παραμελημένος από τη σύντροφό του είτε ανεπαρκής σεξουαλικά. Σε μια τέτοια περίπτωση μέσω της απιστίας κερδίζει άμεση ψυχολογική ενίσχυση με την επιβεβαίωση της φύσης του ως κυρίαρχο αρσενικό. Σε αρκετές περιπτώσεις ωστόσο, ακόμα και άντρες που συνάπτουν εξωσυζυγικές σχέσεις, δεν έχουν στην πραγματικότητα τη διάθεση να χωρίσουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι χαρακτηριστική σε μεγάλο βαθμό η σκέψη και παράλληλα επιθυμία να είχε η σύντροφός τους τα στοιχεία εκείνα της ερωμένης τους. Τα στοιχεία που θεωρούν ελκυστικά ή ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους όπως για παράδειγμα ο θαυμασμός.