fbpx

Γυμναστική τις "δύσκολες μέρες"

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Πρέπει να απέχουμε ή όχι εκείνες τις μέρες;

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι όταν έχουν περίοδο, δεν πρέπει να γυμνάζονται, επειδή μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερη αιμορραγία. Ισχύει κάτι τέτοιο; Πρέπει να κάνουμε πιο ήπια γυμναστική, υπάρχει οντως κίνδυνος;

Η εμμηνορρυσία δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύεται και από διακοπή της άσκησης. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι ασφαλές να ασκούμαστε κατά τη διάρκεια της περιόδου. Εάν, βέβαια, νιώσουμε ενοχλήσεις (π.χ. πόνο στην κοιλιά) ή αισθανόμαστε αδυναμία, τότε θα πρέπει να σταματήσουμε. Όσες κάνουν γιόγκα, συνιστάται να αποφεύγουν ορισμένες ασκήσεις (συνήθως πρόκειται για τις πιο ακροβατικές ασκήσεις, όπως το κατακόρυφο), επειδή μπορεί όντως να προκαλέσουν αύξηση της ροής του αίματος.

Δεν πρέπει να το παρακάνετε. Η άσκηση θα βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τους πόνους της περιόδου και τις κράμπες, αλλά φροντίστε να κρατήσετε την ίδια ένταση στις ασκήσεις όπως πάντα, ή όσο αντέχετε, και μη δοκιμάσετε κάποιο νέο πρόγραμμα γυμναστικής που δεν ξέρετε πριν σας τελειώσει η περίοδος. Επίσης καλό είναι να αποφύγετε την προπόνηση με βαριά βάρη και ειδικά το σκουότ. Το κολύμπι, ή μία ελαφριού τύπου άσκηση, όπως η yoga, θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και θα σας ανακουφίσει από επώδυνες κράμπες.

Γενικότερα, η συστηματική άσκηση έχει φανεί ότι συμβάλλει στην ανακούφιση από τους πόνους, που ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες λίγες ημέρες πριν, καθώς και τις πρώτες ημέρες της εμμήνου ρύσεως. Ειδικότερα, η αεροβική γυμναστική θεωρείται καλή επιλογή, επειδή αυξάνει τις ενδορφίνες – τις φυσικές παυσίπονες ορμόνες του οργανισμού.

Ωστόσο, σε περίπτωση δυσμηνόρροιας (έντονος πόνος που περιορίζει την κινητικότητα της γυναίκας), καλό είναι αποφεύγεται η γυμναστική τις πρώτες 2 ημέρες της περιόδου, όταν δηλαδή ο πόνος είναι δυσβάσταχτος.