fbpx

Τι να κάνετε αν σας ζητήσει η κολλητή σας δανεικά;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Τι γίνεται όταν ξεμένει συνέχεια απο χρήματα;

Είναι μια πραγματικά άβολη στιγμή όταν η καλύτερη σας φίλη ξεμείνει απο λεφτά και σας ζητήσει δανεικά για να βγάλει τον μήνα. Μήπως όμως αυτό συμβαίνει συνέχεια; Μήπως η καταναλωτική μανία της κολλητής σας έχει αρχίσει και γίνεται μεγάλο πρόβλημα; Και οι δυο έχετε συνηθίσει να ξοδεύετε λεφτά για ρούχα, παπούτσια, κομμωτήρια, νύχια, αλλά όσο περνάνε τα χρόνια εσεις ωριμάζετε και μαζευέστε και εκείνη πάω στο άλλο άκρο. Της αρέσει το έντονο lifestyle και τα πάρτι, κάτι που εσείς ίσως έχετε βαρεθεί. Αλίμονο αν στα 40 κάνετε αυτά που κάνατε στα 25. Γιατί όχι θα σας πεί όμως η κολλητή και θα έχει και ένα δίκιο. Αρκεί να μην ξοδεύει εις βάρος σας θα συμπληρώσουμε εμείς.

Η κολλητή που ξεμένει απο χρήματα στα μέσα του μήνα είναι η κλασική περίπτωση της γυναίκας που κλαίγεται ότι δεν της φτάνουν και ότι πρέπει να κάνει αυστηρή οικονομία για να της μείνει κανένα φράγκο μέχρι τέλος του μήνα. Πάνω που παραπονιέται, αρχίζει «Πότε τον παίρνεις, πότε τον τρως, μικρός που είναι ο μισθός« και «Α δεν σου είπα. Το Σάββατο είχα πάει για ψώνια. Σ’ αρέσουν τα μποτάκια που πήρα; Είναι δερμάτινα. Σ’ αρέσει η τσάντα μου; Ασορτί με τις μπότες, δερμάτινες και αυτές. Επειτα σας εξιστορεί πώς πέρασε στα μπουζούκια, στο ακριβό ρεστοράν και στο σούσι μπαρ στο Κολωνάκι.

Εσείς κατά καιρούς της δανείζετε χρήματα και σχεδόν ποτέ δεν σας τα επιστρέφει; Όλο λέτε είναι η τελευταία φορά που το κάνετε, αλλά πάντα υποχωρείτε. Δεν είστε σίγουρες κατά πόσο τα κρατάει για να περάσει το μήνα της και έχετε βάσιμες υποψίες ότι τα τρώει σε ψώνια και εξόδους.

Καιρός είναι λοιπόν να σταματήσετε με έναν έξυπνο τρόπο να είστε ο "χορηγός" της κολλητής σας. Όταν θα σας ζητήσει πάλι χρήματα γιατί ξέμεινε βρείτε δικαιολογίες ( δόξα το θεό υπάρχουν πολλές) για να της πείτε "αστα Ελένη μου και εγω αυτόν τον μήνα πλήρωσα υπερφουσκωμένους λογαριασμούς, δεν έχω ούτε cent". Εκεί βέβαια θα δοκιμαστεί και η φιλία σας.

Οι ισχυρότερες φιλίες ή ακόμη και αδελφικές σχέσεις διαλύονται όταν ανάμεσά τους μπαίνει το «χρήμα». Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αναφορά στην παροιμία ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».

Προφανώς η κολλητή σας ζητά δανεικά για κάποιο λόγο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εξετάσετε το αίτημα με το ενδιαφέρον του φίλου. Αν δηλαδή η φίλη σας επιδιώκει με τα χρήματα που θα της δώσετε να αγοράσει ρούχα, τότε δεν υπάρχει λόγος να διστάσετε να πείτε «όχι», την βοηθάτε άλλωστε περιορίσει την καταναλωτική της μανία.

Αν όμως με τα χρήματα αυτά η κολλητή σας σκοπεύει να κάνει κάποια «επένδυση ζωής», αυτό που οφείλετε να κάνετε είναι να ζυγίσετε με την ψυχρότητα τραπεζίτη τις παραμέτρους. Και αν τελικά η «λογική» και το «συναίσθημα» συμφωνήσουν, τότε δεν έχετε παρά να δανείσετε τα χρήματα ­ οι πιθανότητες να χάσετε τα χρήματά σας θα είναι ελάχιστες.