fbpx

Θλίψη: Πόσο και πώς επηρεάζει την υγεία μας;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Η θλίψη και η στεναχώρια επιδρούν με αρνητικό τρόπο στο σώμα.

"Η στεναχώρια είναι η πηγή όλων των ασθενειών" έλεγε ο Ιπποκράτης και είχε πολύ δίκιο. Οι δυσάρεστες ψυχικές καταστάσεις όπως η θλίψη και η στεναχώρια επιδρούν με αρνητικό τρόπο στο σώμα μας και εμφανίζονται με επίπονα και πολλές φορές δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα.

Δυστυχώς η κατάθλιψη επηρεάζει πολλά βασικά όργανα του σώματος μας. Οι άσχημες διαπροσωπικές σχέσεις, τα οικονομικά προβλήματα, η δύσκολη καθημερινότητα και επαγγελματικές ή συναισθηματικές απογοητεύσεις, εντείνουν τη στεναχώρια μας τις περισσότερες φορές με αποτέλεσμα το σώμα μας να νοσεί.

Τι προκαλεί στο σώμα μας η στεναχώρια:

Τριχόπτωση: Τα μαλλιά μας επηρεάζονται και αυτά εξίσου πολύ από τη στεναχώρια με γνωστό σύμπτωμα την τριχόπτωση και την ελάττωση της ποιότητας.

Επηρεάζει τον θυρεοειδή: Η στεναχώρια χτυπά πάρα πολύ τον θυρεοειδή, τον μεγαλύτερο αδένα που υπάρχει στο σώμα μας και ρυθμίζει τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Επηρεάζοντας τη λειτουργία του και οδηγεί σε διάφορες παθήσεις.

Καρδιά: Η μεγάλη στεναχώρια μπορεί να επιφέρει αρρυθμία στην καρδιά, αύξηση της πίεσης, έντονη δυσφορία. Η δύναμη της στεναχώριας είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να προσκαλέσει ακόμα και έμφραγμα.

Ελκος: Η στεναχώρια προκαλεί πολλές διαταραχές στο στομάχι, από έντονο κοιλόπονο και δυσκοιλιότητα, μέχρι στην πιο ακραία μορφή γαστρορραγία.

Κακό δέρμα: Η κακή διάθεση επιδρά στο δέρμα μας περισσότερο από οπουδήποτε αλλού αφού δερματικές παθήσεις , κοκκινίλες, εκζέματα και δερματίτιδες οφείλονται στο μεγαλύτερο βαθμό τους στη στεναχώρια ή το άγχος.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leuven, στο Βέλγιο, που πραγματοποίησαν μια μελέτη, παρατήρησαν οτι η στεναχώρια διαρκεί έως και 240 φορές περισσότερο από άλλα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της ντροπής, της αηδίας και του φόβου. Ο λόγος που η στεναχώρια είναι το πιο παρατεταμένο συναίσθημα σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι επειδή συχνά σχετίζεται με γεγονότα που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ζωή μας, όπως το διαζύγιο ή μια αρρώστια, και επομένως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να τα διαχειριστούμε.