fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς να διαχειριστείτε τον θυμό σας

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Έξυπνοι και αποτελεσματικοί τρόποι να '"πειθαρχήσετε" τα νεύρα σας

Πόσες φορές δεν έχετε αισθανθεί οτι θέλετε να εκραγείτε απο τον θυμό; Πόσες άλλες αμέτρητες φορές νιώθετε να χάνετε το μυαλό σας απο τα νεύρα; Και όμως μπορείτε να δαμάσετε τα συναισθήματα σας. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς στο έλεος του θυμού καθώς υπάρχουν τρόποι να τον διαχειριστεί.

Τα συναισθήματα είναι δυνάμεις μεγάλης έντασης, αφού δεν καθορίζουν απλώς το πώς αισθανόμαστε, αλλά και το πώς σκεφτόμαστε και το τι αποφάσεις παίρνουμε. Τα πολύ έντονα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες αποφάσεις και ενέργειες, σε συγκρούσεις και να δημιουργήσουν πυροτεχνήματα τα οποία ξεσπάνε όταν οι άνθρωποι διαφωνούν. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές εμπειρίες στη ζωή του, οπότε καθένας είναι διαφορετικός στο τι ακριβώς διεγείρει τα συναισθήματά του. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που μπορούμε να τηρήσουμε προκειμένου να τιθασεύσουμε τα νεύρα μας

Προσπαθήστε να το δείτε μια διαφωνία πιο εποικοδομητικά. Ένας καυγάς, για παράδειγμα, δεν είναι η συντέλεια του κόσμου, αφού μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία να μάθει κανείς κάτι για τις σχέσεις και για το πώς διαφορετικοί άνθρωπο έχουν άλλο τρόπο να βλέπουν τα πράγματα και να διαχειρίζονται καταστάσεις.

Πάρτε μεγάλες αναπνοές. Όταν έχετε τα νεύρα σας είναι εύκολο να πείτε ή να κάνετε κάτι για το οποίο θα μετανιώσετε αργότερα. Σταματήστε λοιπόν για λίγα λεπτά και συγκεντρώστε τις σκέψεις σας πριν δράσετε. Με αυτό τον τρόπο δίνετε την ευκαιρία και στον άλλο, να κάνει το ίδιο.

Είναι σοφότερο να μιλήσετε μόλις περάσουν τα νεύρα σας. Πείτε αυτό που σας εκνεύρισε και εξηγήστε με σαφήνεια και άμεσο τρόπο ποιες είναι οι ανάγκες σας, δίχως να προσπαθείτε να πληγώσετε ή να ελέγξετε τον συνομιλητή σας.

Κάντε γυμναστική, περπατήστε, κάντε ποδήλατο. Η φυσική δραστηριότητα όχι μόνο εκτονώνει τον θυμό, αλλά αποτελεί αποτελεσματικό όπλο εναντίον του στρες το οποίο μας κάνει επιρρεπείς στις εκρήξεις θυμού.

Μην γίνεστε σαρκαστικοί. Ο σαρκασμός είναι ό,τι χειρότερο στη διάρκεια ενός καβγά, διότι πληγώνει τα συναισθήματα των ανθρώπων και οδηγεί σε κλιμάκωση του θυμού.

Φροντίστε να εκτονώνετε σταδιακά τον θυμό σας και όλα όσα σας απασχολούν μέσα από την κουβέντα με καλούς φίλους και την εκδήλωση των συναισθημάτων σας. Προσέξτε μόνο μην ξεπεράσετε τα όρια και αρχίσετε να γίνεστε κουραστικοί για τους άλλους.