fbpx

Εμμηνόπαυση και σεξουαλική ζωή

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Πόσο επηρεάζει την διάθεση για σεξ αυτή η κατάσταση;

Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός οτι μια εμμηνοπαυσιακή γυναίκα δεν είναι απαραίτητα γερασμένη, ψυχρή ή μη ελκυστική. Μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση δεν σημαίνει οτι δεν έχει τη δυνατότητα να νιώσει ερωτική επιθυμία. Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος αλλαγών στο σώμα και τη διάθεση της γυναίκας. Η έλλειψη οιστρογόνων επηρεάζει σημαντικά την φυσιολογική λειτουργία του κόλπου. Ο κόλπος ξηραίνεται, χάνει την ευαισθησία του και ελαττώνεται η αιμάτωσή του, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει τη διαδικασία του σεξ, η οποία μπορεί να προκαλεί ακόμα και πόνο. Ταυτόχρονα, έχει παρατηρηθεί ότι, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, πολλές γυναίκες χάνουν την ερωτική τους επιθυμία, τόσο λόγω των ενοχλητικών συμπτωμάτων όπως οι εξάψεις, οι αϋπνίες, η νευρικότητα και η ξηρότητα του κόλπου.

Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε οτι είναι πολλές οι περιπτώσεις γυναικών η σεξουαλική ζωή των οποίων βελτιώθηκε αισθητά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Σήμερα άλλωστε, ούτε η εμφάνιση ούτε η ποιότητα ζωής των γυναικών μπορεί να συγκριθεί με αυτήν που είχαν 50 χρόνια πριν και οι γυναίκες δεν χάνουν την θηλυκότητά τους, καθώς τα χρόνια περνούν. Η βελτίωση στην σεξουαλική ζωλη έγκειται στο γεγονός οτι δεν χρειάζεται πλέον να αγχώνονται για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση για τον εαυτό τους λόγω της σεξουαλικής τους ωριμότητας, ενώ έχουν και περισσότερη ελευθερία στη ζωή και την καθημερινότητά τους, εφόσον τα παιδιά έχουν μεγαλώσει.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα

Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα ιδανικές είναι οι ασκήσεις Kegel, που δεν είναι τίποτα άλλο από μια μορφή φυσιοθεραπείας και ενδυνάμωσης των μυών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και πιο συγκεκριμένα του κόλπου. Η τακτική επανάληψη αυτού του είδους ασκήσεων βοηθά σταδιακά καλύτερο έλεγχο των μυών της πυέλου. Επίσης η αναζωογόνηση του κόλπου με το λέιζερ διοξειδίου του άνθρακος είναι μια τεχνική η οποία θεωρείται ότι αναζωογονεί το δέρμα του κόλπου, επαναφέρει το φυσιολογικό pH και ελαττώνει την εμφάνιση κυστίτιδων.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λίμπιντο με διάφορους τρόπους. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων μειώνονται, πράγμα που μπορεί να σας δυσκολεύει να νιώσετε διέγερση. Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες αλλαγές ορμονών είναι με ορμονοθεραπεία (HRT). Τα χάπια οιστρογόνων μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ξηρασίας του κόλπου και της κολπικής ατροφίας αντικαθιστώντας τις ορμόνες που το σώμα σας δεν κάνει πλέον. Υπάρχουν πιθανοί σοβαροί κίνδυνοι θεραπείας με οιστρογόνα, συμπεριλαμβανομένων των θρόμβων αίματος, των καρδιακών προσβολών και του καρκίνου του μαστού. Εάν έχετε μόνο κολπικά συμπτώματα, μια κρέμα οιστρογόνου μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για σας.

Η άσκηση όχι μόνο συμβάλλει στην καταπολέμηση της αύξησης βάρους, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν το άγχος και να προκαλέσουν θετικά συναισθήματα.

Κάντε focus στα προκαταρκτικά. Φιλιά, χάδια και άλλες μη-σεξουαλικές πράξεις οικειότητας μπορούν στην πραγματικότητα να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τη σεξουαλική σας διέγερση δημιουργώντας ένα δεσμό μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας.