fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάθετε τι είναι τα ΑΗΑ και γιατί είναι τόσο ευεργετικά για το δέρμα

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Τα σούπερ δραστικά συστατικά που "τροφοδοτούν" την επιδερμίδα μας

Τα AHA είναι η συντομογραφία των Άλφα Υδροξυλικών Οξέων (Alpha Hydroxy Acids) τα οποία είναι υδατοδιαλυτά και επιδρούν στην επιφάνεια του δέρματος. Τα πιο δημοφιλή και πλούσια σε αναζωογονητική δράση οξέα είναι το γαλακτικό (lactic) από το γάλα, το γλυκολικό (glycolic) από το ζαχαροκάλαμο και το μανδελικό (mandelic) από αγύγδαλα. Το γαλακτικό οξύ έχει μετρίου μεγέθους μόρια και γι΄αυτό είναι ήπιο και δεν ερεθίζει, ούτε αφυδατώνει, οπότε ενδείκνυται όταν η εφίδρωση είναι έντονη και ενισχύει την ανάπλαση των κυττάρων της.

Όσες επιδερμίδες έχουν ανάγκη έντονης απολέπισης μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια μάσκα με μείγμα ισχυρών ΑΗΑ με την προϋπόθεση πως θα περιορίσουν την έκθεση στον ήλιο και σε καμία περίπτωση δεν θα παραλείπουν την εντατική χρήση αντηλιακού υψηλού δείκτη προστασίας, για διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας ύστερα από κάθε εφαρμογή, ακόμη και στη σκιά. Τα AHA χρησιμοποιούνται σε κρέμες, γέλες, διαλύματα, λοσιόν και γαλακτώματα σε ποικίλες συγκεντρώσεις. Στα προϊόντα περιποίησης και φροντίδας του δέρματος οι συγκεντρώσεις κυμαίνονται από 2-15%, ενώ στα προϊόντα απολέπισης οι συγκεντρώσεις ανέρχονται στα 20-90%. Η επιλογή ωστόσο του καλύτερου προϊόντος AHA σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη.

Τα πιο κατάλληλα AHA για κοσμητολογική χρήση είναι αυτά που έχουν μικρό μοριακό βάρος. Κυρίως χρησιμοποιούνται το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ. Από αυτά τα δύο πιο συχνή είναι η χρήση του γλυκολικού οξέος, διότι έχει δύο άτομα άνθρακα και μικρότερο μοριακό βάρος, οπότε εισχωρεί πιο εύκολα στην επιδερμίδα, διασπά τους δεσμούς των κερατινοκυττάρων και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα.

Οι κυριότερες ενδείξεις για χρήση α-υδροξυοξέων είναι η φωτογήρανση, η ακμή, το μέλασμα και οι γεροντικές κηλίδες.

Πώς κάνουμε απολέπιση με τα ΑΗΑ

Το πιο σημαντικό είναι όποια μορφή απολέπισης και αν επιλέξετε να έχει προηγηθεί ένα σχολαστικό ντεμακιγιάζ και καθαρισμός προσώπου. Η απολέπιση μπορεί να γίνει ανάλογα με τις απαιτήσεις της επιδερμίδας 2-3 φορές την εβδομάδα αν το δέρμα είναι λιπαρό, μεικτό ή κανονικό και πιο σπάνια αν είναι ευαίσθητο. Όταν ολοκλήρώσουμε την απολέπιση απλώνουμε στην καθαρή επιδερμίδα ένα serum ή μια θρεπτική κρέμα νύχτας.