fbpx

Έτσι θα καταπολεμήσετε το ενοχλητικό φούσκωμα

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ποιοί είναι οι «διατροφικοί ένοχοι» για τα ενοχλητικά φουσκώματα

Είναι πολλά τα τρόφιμα που μπορούν να κάνουν την ζωή μας δύσκολη προκαλώντας μας τρομερά φουσκώματα και ενοχλήσεις στο έντερο. Αν συνεχώς νιώθετε δυσφορία ή έχετε αέρια μετά το φαγητό, καλό θα είναι να δείτε τον γιατρό σας. Το φούσκωμα μπορεί να είναι σύμπτωμα παθήσεων όπως η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn ή το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ). Όμως τις περισσότερες φορές είναι οι τροφές που προκαλούν όλα αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα. Ποιοί είναι λοιπόν οι "συνήθεις ύποπτοι" που προκαλούν φούσκωμα;

Οι φυσαλίδες. Δυστυχώς ακόμη και αυτές στο ανθρακούχο μεταλλικό νερό είναι αέρια που μπορούν να μείνουν στο στομάχι και να σας κάνουν να νιώθετε φουσκωμένοι. Τα αναψυκτικά ακόμα και αυτά χωρίς ζάχαρη επιβαρύνουν το στομάχι.

Τα όσπρια. Τα φασόλια, οι φακές τα ρεβύθια είναι κατακπληκτικά. Μια τροφή πλούσια σε ίνες, πρωτεΐνη, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Ωστόσο, περιέχουν επίσης ολιγοσακχαρίδια, τύπους σακχάρων που το σώμα δυσκολεύεται να διασπάσει.

Κρεμμύδια. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτάνες, οι οποίες ζυμώνονται στο μικρό έντερο. Αυτό προκαλεί φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα και διάρροια, ειδικά σε ανθρώπους με ΣΕΕ.

Τα γαλακτοκομικά. Ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν δυσανεξία στη λακτόζη παρατηρούν φουσκώματα μετά την κατανάλωση τυριών ή γάλακτος.

Το μπρόκολο. Είναι γεμάτο απο το δύσπεπτο σάκχαρο που ονομάζεται ραφινόζη.

Το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Οι τσίχλες. Το μάσημα κατεβάζει και αέρα στο στομάχι προκαλώντας φούσκωμα.

Οι σφολιάτες, τα κρουασάν και τα προπαρασκευασμένα γεύματα καθώς περιέχουν συχνά από πολύ έως αρκετό αλάτι και μικρό ποσοστό σε φυτικές ίνες.