fbpx

8 μέθοδοι αντισύλληψης - Ποια σου ταιριάζει;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Τα υπέρ και τα κατά της αντισύλληψης.

Το να επιλέξεις τη σωστή μέθοδο αντισύλληψης είναι το ίδιο σημαντικό κι εξίσου δύσκολο με το να επιλέξεις τον σωστό σύντροφο. Απλώς, εσύ διάλεξε τον άντρα κι άσε τα υπόλοιπα πάνω μας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εμποδίσεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, η οποία συνήθως είναι αποτέλεσμα άγνοιας ή απροσεξίας σχετικά με την αντισύλληψη.

Σύμφωνα με το Guttmacher Institute, κάθε χρόνο περισσότερες από τις μισές κυήσεις των Αμερικανίδων συμβαίνουν τυχαία, είτε επειδή κάνουν λάθος χρήση κάποιας μεθόδου αντισύλληψης είτε, ακόμα χειρότερα, επειδή δεν χρησιμοποιούν καθόλου. «Επίσης, κάποιοι γιατροί είναι προκατειλημμένοι σχετικά με το ποια μέθοδος είναι καλύτερη» λέει η Vanessa Cullins, αντιπρόεδρος των εξωτερικών ιατρικών υποθέσεων της Planned Parenthood Federation των ΗΠΑ.

Δες πώς θα αποφύγεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μέχρι να νιώσεις έτοιμη.

1) ΤΟ ΧΑΠΙ (91% αποτελεσματικό)
ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ: Οι συνθετικές μορφές της προγεστερόνης και των οιστρογόνων που περιέχει εμποδίζουν την ωορρηξία. Οταν ένα ωάριο απελευθερώνεται, μια λεπτή τραχηλική βλέννα το εμποδίζει να κυλήσει.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το χάπι αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, μειώνοντας τη λίμπιντό σου. Αναζήτησε στο εμπόριο νέους τύπους (υπάρχουν δεκάδες συνδυασμοί ορμονών) που μπορούν να βοηθήσουν.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Το μικρό χάπι πρέπει να το παίρνεις την ίδια ώρα κάθε μέρα. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια με μερικές ώρες περιθώριο.

2) Ο ΣΠΟΓΓΟΣ (88% αποτελεσματικός)
ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ: Η μαλακή στρογγυλή συσκευή τοποθετείται μες στον κόλπο και απελευθερώνει σπερματοκτόνο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Με μια λέξη, περίπλοκο. Πρέπει να το μουλιάσεις στο νερό πριν το βάλεις στον κόλπο σου και να το αφήσεις εκεί για 6 ώρες μετά το σεξ. Είναι πιθανό να θρυμματιστεί όταν το βγάλεις.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Δεν θεωρείται αποτελεσματικό στις γυναίκες που έχουν ήδη κάνει παιδί. Αυτό συμβαίνει γιατί πιθανόν οι μύες του κόλπου τους δεν είναι αρκετά δυνατοί, ώστε να το κρατήσουν στη θέση του.

3) ΤΟ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟ ΣΠΕΙΡΑΜΑ (99% αποτελεσματικό)
ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ: Ο γυναικολόγος τοποθετεί στη μήτρα σου μια συσκευή σχήματος Τ και μήκους 2,5 εκ. Η συγκεκριμένη σε βοηθά να μείνεις μακριά από την εγκυμοσύνη για 3-10 χρόνια. Τα πλαστικά σπιράλ απελευθερώνουν ορμόνες, που προλαμβάνουν την εμφύτευση ωαρίων λεπταίνοντας τα τοιχώματα της μήτρας. Τα σπιράλ από χαλκό εξολοθρεύουν το σπέρμα με φυσικό τρόπο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μπορεί να χειροτερέψει ασθένειες, όπως τα χλαμύδια, γι’ αυτό εξετάσου για ΣΜΝ (Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Νόσοι) πριν προχωρήσεις.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Οι φόβοι ότι το σπιράλ προκαλεί φλεγμονώδη νόσο της πυέλου έχουν γενικά εξαλειφθεί. Αμέτρητες μελέτες εγγυώνται πλέον την ασφάλειά του.

4) ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕ ΕΝΕΣΗ (94% αποτελεσματική)
ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ: Κάθε 3 μήνες ο γυναικολόγος σού χορηγεί με ένεση μια δόση προγεστίνης, για να εμποδίσει την ωορρηξία. Πολλές γυναίκες σταματούν εντελώς να έχουν περίοδο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνδέθηκε με απώλεια οστικής πυκνότητας (οδηγεί σε οστεοπόρωση). Ετσι ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων δεν τη συνιστά για πάνω από 2 χρόνια.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Θα χρειαστείς πάνω από χρόνο για να μείνεις έγκυος μετά τη διακοπή. Γι’ αυτό, αν θέλεις παιδιά στο άμεσο μέλλον, μην την επιλέξεις.

5) ΣΤΕΙΡΩΣΗ (99% αποτελεσματική)
ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ: Οι σάλπιγγες ή οι σπερματικοί πόροι (σωλήνες μεταφοράς του σπέρματος από τους όρχεις στην ουροδόχο κύστη) κόβονται ή μπλοκάρονται.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αποκατάσταση κοστίζει πάρα πολύ (και δεν εγγυάται επιτυχία). Συνεπώς, πρέπει να είσαι 100% σίγουρη.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Είναι πολύ πιο απλό για το φίλο σου. Η απολίνωση των σαλπίγγων απαιτεί χειρουργείο και αναισθησία. Αντιθέτως, η βαζεκτομή (η απολίνωση των σπερματικών πόρων) είναι γρήγορη επέμβαση, πραγματοποιείται στο ιατρείο και μοιάζει με την εισαγωγή του σπιράλ.

6) ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ (91% αποτελεσματικό)
ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ: Μια φορά το μήνα βάζεις στο εσωτερικό του κόλπου σου ένα μαλακό, πλαστικό δαχτυλίδι, μεγέθους 5 εκ. (σπρώξε το όπως το ταμπόν), που απελευθερώνει τις ίδιες ορμόνες με το χάπι. Αφαίρεσέ το την εβδομάδα της περιόδου σου κι έπειτα βάλε καινούργιο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Εχει συνδεθεί με ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων, πιθανόν γιατί εισέρχεται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος χωρίς να περάσει από το πεπτικό σύστημα. Ωστόσο, οι περισσότεροι γιατροί λένε ότι η αύξηση του κινδύνου είναι μηδαμινή.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Υπάρχει μικρή περίπτωση να φύγει από τη θέση του, λόγω των ωθήσεων του κόλπου. Ακόμα κι έτσι, όμως, μπορεί να σε προστατεύσει, αν το τοποθετήσεις ξανά στη θέση του μέσα σε 4-6 ώρες.

7) ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟ ΕΜΠΛΑΣΤΡΟ (91% αποτελεσματικό)
ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ: Το αυτοκόλλητο κολλάει στα οπίσθιά σου, στο στομάχι σου ή στον άνω βραχίονά σου για τρεις εβδομάδες (όχι κατά την περίοδό σου) και απελευθερώνει ορμόνες που εμποδίζουν την ωορρηξία.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το ιστορικό ευερέθιστου δέρματος το κάνει να ξεθωριάζει. Αυτές οι γυναίκες έχουν λίγο υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων (και πάλι είναι πολύ σπάνιο).
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Αν αρχίσει να ξεφλουδίζει, κόλλα αμέσως καινούργιο. Για να δουλεύει σωστά, πρέπει να είναι ακέραιο.

8) ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ -ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΡΙΚΑ- (79-82% αποτελεσματικά)
ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ: Μια θήκη (από συνθετικό καουτσούκ για τη γυναίκα, συνήθως λάτεξ για τον άντρα) πηγαίνει είτε πάνω στο πέος του φίλου σου είτε μες στον κόλπο σου, μπλοκάροντας το σπέρμα και προστατεύοντας παράλληλα από τα ΣΜΝ (είναι η μόνη μέθοδος που το κάνει).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ανδρικά προφυλακτικά μπορεί να σπάσουν (τραγικό!) ή να μην εφαρμόζουν. Η γυναικεία εκδοχή ακούγεται κάπως πιο διασκεδαστική (το σπέρμα μένει έξω από τα γεννητικά σου όργανα).
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Aσχετα με το ποιος το φοράει, η έλλειψη της επαφής με το δέρμα είναι μειονέκτημα.

Πηγή: womenshealthellas.gr