fbpx

Aυτό το υπέροχο του να μην κάνεις ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα...

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Dolce far niente (δηλαδή, η γοητεία της απραξίας) λένε οι Ιταλοί και μάλλον έχουν δίκιο, μας λέει ο ψυχίατρος Στάθης Μπαρτζώκας. Ας δούμε όμως γιατί...

Η εμπειρία μου από τις διακοπές μου στην Φολέγανδρο πριν 20 χρόνια μου έχει διδάξει το εξής: Πηγαίνοντας με τα πόδια από την Αγκάλη στον Άγιο Γεώργιο, στην περιοχή Γαλίφος υπήρχε ένα σχεδόν «Σπαρτιάτικο» ξενοδοχείο, το οποίο δεν είχε ρεύμα, δεν είχε κλιματισμό, δεν είχε καμία πρίζα για φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών, μόνο απλά χτιστά κρεβάτια και μια μικρή παραλία από κάτω που κατέβαινες με σκαλιά.

Στην ερώτησή μου στον ιδιοκτήτη «Ποιος έρχεται εδώ;» θυμάμαι μου είχε πει ότι πηγαίνουν στελέχη μεγάλων εταιριών, ώστε να αποτοξινωθούν από την τεχνολογία. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ακόμη και οι μεγάλες εταιρίες έχουν καταλάβει ότι το «κάψιμο» (burn out) αυτό που ονομάζουμε εργασιακή υπερκόπωση είναι ένα από τα κύρια προβλήματα της σημερινής εποχής.

Ο άνθρωπος σήμερα εργάζεται πολύ περισσότερο από ό,τι παλιά για να έχει τις ίδιες οικονομικές απολαβές και για να μπορεί να συντηρήσει αυτόν και την οικογένειά του. Δέχεται καθημερινά πληθώρα e-mails, τηλεφωνημάτων, μηνυμάτων κ.ά με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός του να «αποσυντονίζεται» πολύ γρήγορα. Το να εργάζεσαι, όμως, «σκληρά» δεν σημαίνει ότι εργάζεσαι και «έξυπνα».

Υπόθεση… εγκεφαλική
Ένας ξεκούραστος και δημιουργικός εγκέφαλος αποδίδει πολύ καλύτερα από έναν κουρασμένο και ψυχαναγκαστικό εγκέφαλο. Στην εργασιακή καθημερινότητα πρέπει να παίρνουμε μικρές «ανάσες», να βλέπουμε τα προβλήματα που προκύπτουν από ασφαλή απόσταση, ώστε να βρίσκουμε πιο εύκολα τη λύση. Πολλές φορές αυτοί που εργάζονται σκληρά αλλά όχι απαραίτητα παραγωγικά, ανακυκλώνουν το ίδιο το πρόβλημα χωρίς να είναι σε θέση να βρουν λύση. Όσο περνούν τα χρόνια πληθαίνουν οι μανιακοί της εργασίας (workaholics), οι οποίοι θεωρούν αμάρτημα το χάσιμο χρόνου, αισθάνονται ότι οι διακοπές είναι άνευ σημασίας και προσπαθούν να βρουν νόημα αποκλειστικά μέσα από την εργασία τους. Το αποτέλεσμα είναι προβλήματα στις προσωπικές σχέσεις είτε με τους συναδέλφους τους είτε με την οικογένειά τους, κατάθλιψη, κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών, ακόμα και παρενόχληση συναδέλφων. Ο… αλκοολικός της εργασίας δεν σημαίνει ότι αποδίδει πιο πολύ από έναν συνάδελφό του που έχει μάθει να «παίρνει τον χρόνο του», όπως λέμε.

Πάρτε μια ανάσα
Για να αποφύγει ο άνθρωπος το burn out πρέπει να παίρνει μικρές αποστάσεις από αυτό που του προκαλεί υπερκόπωση, να βλέπει τα πράγματα πιο καθαρά και κυρίως ξεκούραστα. Οι σωστές αποφάσεις παίρνονται από ξεκούραστους εγκεφάλους και όχι από ιδιαίτερα επιβαρυμένους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο άνθρωπος δεν γεννήθηκε μόνο για να δουλεύει. Αθλητισμός, διάβασμα, διαφόρων ειδών χόμπι, παρακολούθηση θεαμάτων ανοίγουν νέους ορίζοντες στον σκληρά εργαζόμενο σύγχρονο άνθρωπο ακόμη και για την σωστή λήψη αποφάσεων στην εργασία του. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν θεσπιστεί οι διακοπές ακόμα και από τις μεγάλες εταιρίες, οι οποίες θέλουν τον άνθρωπο γρανάζι της μηχανής τους. Η αποτοξίνωση από την εργασία, ο ελεύθερος χρόνος, ο δημιουργικός χρόνος με την οικογένεια κάνουν τον άνθρωπο πιο ποιοτικό και λιγότερο εκνευρισμένο.

Η συνεχής και μονομανής απασχόληση με την εργασία κάνουν τον άνθρωπο λιγότερο ευφάνταστο και δεν τον αφήνουν να πάρει δημιουργικές αποφάσεις για τον εαυτό του. Πολλές φορές στις διακοπές βλέποντας τα πράγματα από απόσταση μπορεί ο άνθρωπος να πάρει πολύ πιο σωστές αποφάσεις από ό,τι εάν εργαζόταν. Ας εργαστούμε, λοιπόν, πιο έξυπνα λιγότερες ώρες και ας αφήσουμε στον εαυτό μας το περιθώριο να απολαύσει μερικές στιγμές ανεμελιάς,κάνοντας αυτά που μας αρέσουν ή και απλά απολαμβάνοντας ακόμη και την απραξία!

*Ο Στάθης Μπαρτζώκας είναι ψυχίατρος. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπαιδεύτηκε στην Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία (Νοσοκομείο Αιγινήτειο) και στη Νευρολογία (Πολυκλινική Αθηνών), ενώ πήρε την ειδικότητα της ψυχιατρικής στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά πληθώρα περιστατικών με κυριότερα αυτά που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Περισσότερα εδώ