fbpx

"Τοξικές" σχέσεις και πως θα απαλλαγείτε απο αυτές

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Η Αδαμαντία Καζάκου, γνωστή life coacher, και ειδική στα θέματα αυτοπεποίθησης, μας εξηγεί πως θα απομακρύνουμε τους τοξικούς ανθρώπους που μας περιβάλλουν.

Απο τη Μαρία Περδικέα

Πως καταλαβαίνουμε οτι ο σύντροφος μας είναι τοξικός;

"Η σχέση μας ξεκινάει με τις καλύτερες προδιαγραφές βιώνουμε χαρά, έρωτα και θεωρούμε ότι έχει φτάσει η κατάλληλη στιγμή να υλοποιηθούν τα όνειρα μας. Οσο περνάει ο καιρός διαπιστώνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Τι έχει συμβεί σε αυτό το επίπεδο; Απλά δε νιώθουμε τόσο όμορφα όσο στην αρχή και αυτό διότι αρχίζουμε και παρατηρούμε τον άνθρωπο με τον οποίο έχουμε συνάψει σχέση. Μιλάει άσχημα είτε προς εμάς είτε προς τον εαυτό του είτε προς τρίτους. Παρατηρούμε επίσης την κριτική που κάνει για διάφορες καταστάσεις, γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του .Ένας τέτοιος άνθρωπος συνήθως ασκεί σκληρή κριτική, δεν δέχεται καμιά διαφορετική άποψη πέρα από τη δική του, οτιδήποτε ανώτερο βλέπει γύρω του το στολίζει με σκληρή κριτική θέλοντας να το εκμηδενίσει, έχει άποψη για τις ζωές όλων των ανθρώπων εκτός από την δικιά του. Αυτός ο άνθρωπος δεν θα επιβραβεύσει το σύντροφό του, και πάντα θα έχει να πει και να τονίσει τα αρνητικά που έκανε ο σύντροφος του. Βιώνει μέσα του τεράστια ανασφάλεια. Ο άνθρωπος τώρα που έχει συνάψει σχέση μαζί του αρχίζει και παρατηρεί ότι το σώμα του δεν θέλει να πάει προς αυτόν. Αυτό το γεγονός αξίζει να το ακούσουμε την ώρα που το νιώθουμε, ειναι ένα εσωτερικό καμπανάκι . Αρχικά φαίνεται να μας ξεβολεύει αλλα ουσιαστικά μας σώζει!

Ποιά η διαφορά ενός τοξικού και ενός απλά καταπιεστικού και ζηλιάρη συντρόφου;

"Όταν περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο δύσκολη η σχέση με ένα τέτοιο άτομο. Παρατήρησε με κάθε λεπτομέρεια την κριτική που ασκεί προς εσένα που είσαι μαζί του και εκεί θα καταλάβεις καλά ότι όσα σου λέει είναι όλα τα δικά του κομμάτια που τα εκφράζει μέσω της κριτικής του. Για παράδειγμα εάν σου πει είσαι άσχημος, είσαι ζηλιάρης, είσαι καχύποπτος αυτός ο άνθρωπος έχει και τα τρία παραπάνω. Είναι δηλαδή δικά του στοιχεία που φυσικά μπορεί να τα αλλάξει αν βέβαια ο ίδιος το θελήσει. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως ζηλεύουνε ψάχνουνε γενικότερα δεν εμπιστεύονται διότι οι ίδιοι δεν νιώθουνε καλά με τον ίδιο τους τον εαυτό. Και εκεί παρασύρουν και τον άνθρωπο που είναι δίπλα τους, μέσα στη σχέση. Το άτομα μετά απο λίγο μπερδεύονται με τον ερωτα που νιώθουν χάνουν τη “μπάλα” και παρασύρονται στα θελω και τα πιστεύω του συντρόφου. Όλα τα παραπάνω συναισθήματα είναι αποτέλεσμα του φόβου που έχει και της ανασφάλειας του . Ο ίδιος ο άνθρωπος ελέγχει και χειραγωγεί εξαιτίας των εσωτερικών του φοβιών. Οποιαδήποτε κατάσταση τοξικη ,οποιοδήποτε συναίσθημα αρνητικό κρύβει μέσα του βαθιά τον ΦΟΒΟ. Τα τοξικά άτομα χρειάζονται βοήθεια από ειδικούς. Το θέμα τους είναι η έλλειψη αγάπης αρχικά προς τον ίδιο τους τον εαυτό ,η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η έλλειψη αυταξίας αυτοκυριαρχίας και φυσικά αυτά τα άτομα δεν μπορούν να απολαύσουν".

Γιατί "πέφτω" συνέχεια σε τοξικούς ανθρώπους;

"Τα άτομα που μπλέκουν σε μια τέτοια σχέση φέρουν κι αυτά από την πλευρά τους τη δική τους ευθύνη. Ελκω αυτό που είμαι. Ο άνθρωπος με τον οποίο κάνω σχέση είναι ο καθρέφτης μου και μέσα από μία τέτοιου είδους σχέση μπορώ να αντιληφθώ την εργασία που έχω να κάνω με τον ίδιο μου τον εαυτό. Σου υπενθυμίζω το τανγκό χορεύετε με δύο και με αυτό θέλω να τονίσω την ευθύνη που έχεις και εσύ που βρίσκεσαι μέσα σε μία τέτοια σχέση. Φυσικά και μπορείς να φύγεις και να επιλέξει ένα διαφορετικό δρόμο βήμα βήμα με ηρεμία όχι σπασμωδικές κινήσεις. Δεν χρειάζεται να νευριάζεις και να αντιδράς άσχημα. Δείξε κατανόηση, άφησε τον να λέει τη δική του ιστορία κι εσύ κοίτα τον δικό σου εαυτό μέσα από την εμπειρία που πήρες από μία τέτοια σχέση. Μετουσίωσε το το δηλητήριο σε ελιξίριο για εσένα τον ίδιο".

Πως απομακρύνω τους επίμονους τοξικούς συντρόφους;

"Να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό και να μοιραστείς τα βιώματα σου. Να μείνεις ανοιχτός στο να ακούσεις κατευθύνσεις που σου δίνει και να επιλέξεις την ιδανική για εσένα. Μίλησε με τον ειδικό έτσι ώστε να βγεί στο φώς το θέμα σου και εκεί μπορεί και να αλλάξει. Μην το κρατάς μέσα σου διότι αυτή η εμπειρία σου η αρνητική, στην πορεία σωματοποιείται και έρχεται και χτυπάει το ίδιο σου το σώμα.
Μην κατηγορείς σκληρά τον εαυτό σου για την εμπειρία που βίωσες αλλά βοήθησε τον να πάρει νέο προορισμό μέσα στην ελευθερία και την αγάπη.
Μην αφήνεις το φόβο να σε ακινητοποιήσει και μπές στην δράση, έτσι μόνο ξεπερνιέται ένας φόβος.
Και μην ξεχνάς όλοι άνθρωποι γύρω σου που θαυμάζεις και έχεις πρότυπο όλοι έχουνε περάσει παρόμοιες καταστάσεις απλά το μετασχημάτισαν σε ελιξίριο προς τον εαυτό τους. Τα πάντα ειναι θέμα απόφασης".Αδαμαντία καζακου
Ιδρύτρια του Life Mentoring group
Life coach με εξειδίκευση στην Αυτοπεποίθηση .
Εθελοντική δράση στο πανελλήνιο σύλλογο στήριξης κακοποιημένων γυναικών με ανήλικα παιδιά .

Νέο τμήμα αυτοπεποίθησης ξεκινάει 26 Φεβρουάριο καθε Δευτέρα 19.30-21.30
Περιοχή ψυχικού
Τηλ 2130443436
Mob:+30 6945 33 44 99
F.b : life mentoring , Adamantia kazakou
Web Site :www.lifementoring.gr