fbpx

Το Μουσείο Γουλανδρή είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσεις

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Απίθανος χώρος και μια συλλογή απο έργα- διαμάντια

Ο Οκτώβριος μπήκε δυναμικά με τα εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στο Παγκράτι με Βαν Γκόγκ, Πικάσο και τον πολύ αγαπημένο μου Ελληνα ζωγράφο ,Γιάννη Τσαρούχη. Ο χώρος είναι πολύ εντυπωσιακός και φιλοξενεί παγκόσμια αριστουργήματα διάσημων καλλιτεχνών όπως Βαν Γκογκ, Πικάσο, Μιρό, Γκογκέν, Τζακομέτι, Καντίνσκι, Τουλούζ-Λωτρέκ, ντε Κίρικο, Μονέ, Ντεγκά, Μπέικον, Σεζάν.

Ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή είχαν μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές μοντέρνας τέχνης διεθνώς, με εκατοντάδες έργα των πιο αντιπροσωπευτικών εκπροσώπων κυρίως του ευρωπαϊκού μοντερνισμού. Μέσω του Ιδρύματος που φέρει το όνομά τους, προικοδότησαν τον γενέθλιο τόπο του Βασίλη, την Άνδρο, με τρεις πρότυπους μουσειακούς χώρους, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (το 1979), όπου εκτίθενται έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο (το 1981), του οποίου την κατασκευή χρηματοδότησαν ως δωρεά στο ελληνικό κράτος, και τη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, όπου οργανώνονται κάθε καλοκαίρι από το 1986 διεθνείς εκθέσεις διακεκριμένων καλλιτεχνών.

Το μουσείο της Αθήνας ολοκληρώνεται 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Βασίλη και 19 χρόνια μετά τον θάνατο της Ελίζας Γουλανδρή, σηματοδοτώντας την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για το Ίδρυμα, σκοπός του οποίου είναι, παράλληλα με το μουσείο της Άνδρου, να αναδείξει τη νέα αυτή εστία σε φορέα ανάπτυξης πρωτοποριακών πολιτιστικών δράσεων, αξιοποιώντας σύγχρονες μουσειακές εφαρμογές στον χώρο της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς τέχνης.

Το Preview ήταν χθες και είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε μέσα στο εκπληκτικό κτίριο, που χαίρεται η ψυχή σου να το περιδιαβαίνεις, ιστορικά έργα τέχνης που κόβουν την ανάσα και δεν χορταίνει το μάτι σου. Το Μουσείο ανοίγει για το κοινό στις 2/10 και θα είναι ανοιχτό κάθε μέρα εκτός Δευτέρας. Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Αθήνα.