fbpx

Ρετινόλη: το κορυφαίο αντιγηραντικό συστατικό

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Τι να προσέξετε και πως να χρησιμοποιήσετε το πολύτιμο αυτό συστατικό τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ρετινόλη ουσιαστικά είναι η Βιταμίνη Α. Κάθε προϊόν μπορεί να περιέχει διαφορετικά παράγωγα της Βιταμίνης Α, και άρα να έχει -ελαφρώς – διαφορετική δράση.

Οι περισσότερες αντιγηραντικές φόρμουλες βασίζονται σε ρετινοϊκό οξύ. «Αν και πολλές θεωρίες υποστηρίζουν ότι η ρετινόλη είναι πιο φιλική προς την επιδερμίδα σε σχέση με αυτό, από βιοχημική σκοπιά φαίνεται πως είναι το ίδιο πράγμα» λέει η Ντάνα Σας, επίκουρος καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, όπου έχουν γίνει οι μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις σχετικά με το θέμα. Και συνεχίζει: «Η μόνη διαφορά ανάμεσα στη ρετινόλη και το ρετινοϊκό οξύ έχει να κάνει με το χρόνο που απαιτείται για να γίνουν ορατά τα αποτελέσματά τους. Με την πρώτη χρειάζεται μεγαλύτερο διάστημα, επειδή η βελτίωση που επιτυγχάνεται σε κυτταρικό επίπεδο υστερεί σε σχέση με αυτή που επιφέρει το ρετινοϊκό οξύ». Το ίδιο συμβαίνει και με την προρετινόλη, που αναγράφεται συχνά στις συσκευασίες των καλλυντικών.

Τι κάνει η ρετινόλη στο δέρμα:

Συσφίγγει το δέρμα. Για να δείτε αποτελέσματα από την κρέμα σας δεν χρειάζεται να απλώνετε μπόλικη ρετινόλη. Οι ειδικοί συνιστούν πως μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού αρκεί για ολόκληρο το πρόσωπο.

Μειώνει την ακμή. Μερικά από τα οφέλη ρετινόλης περιλαμβάνουν το άνοιγμα των φραγμένων πόρων και τη μείωση της φλεγμονής. Επίσης, τα ρετινοειδή έχουν χρησιμοποιηθεί και σε πολλές ακόμα παθήσεις. Οι κυριότερες είναι: μελαγχρωματικές βλάβες, ακτινικές υπερκερατώσεις, ομαλός λειχήνας, μυρμηκιές κ.ά.

Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Όταν η βιταμίνη Α μπαίνει στη ρουτίνα της καθημερινής περιποίησης, το δέρμα μπορεί να αντιδράσει με ελαφρά ερυθρότητα και ήπιο ξεφλούδισμα. Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι χρειάζονται τρεις με τέσσερις εβδομάδες μέχρι να συνηθίσουν τα επιδερμικά κύτταρα το ρετινοϊκό οξύ. Γι'αυτό το καλοκαίρι καλύτερα να χρησιμοποιείτε μια κρέμα νυκτός.

Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Επιταχύνει τους ρυθμούς του κυτταρικού μεταβολισμού, έχει πλούσια απολεπιστική δράση, ενεργοποιεί τη μικροκυκλοφορία τονώνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Τι προσέχουμε πριν χρησιμοποιήσουμε προϊόντα με ρετινόλη

Επιλέγουμε αποκλειστικά συσκευασίες που προστατεύουν το περιεχόμενό τους από το φως και τον αέρα.

Βεβαιωνόμαστε ότι το προϊόν της επιλογής μας περιέχει βιταμίνη Α όταν στη λίστα των συστατικών περιλαμβάνεται ένα από τα παρακάτω:retinol,retinyl acetate, retinyl palmitate, retinaldehyde ( ή retinyl aldehyde).

Η ρετινόλη δεν είναι πάντα ανεκτή από όλους τους τύπους επιδερμίδας. Ενδέχεται να προκαλέσει ήπιο ερεθισμό στις πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες.

Παρόλο που οι συνθέσεις νέας τεχνολογίας είναι ασφαλείς, αν δεν είμαστε σίγουρες για την ανεκτικότητα της επιδερμίδας μας,τις πρώτες μέρες χρήσης,εφαρμόζουμε τη ρετινόλη εναλλάξ με την κλασική κρέμα νύχτας, για να συνηθίζει σταδιακά. Μετά την πρώτη εβδομάδα και εφόσον δεν έχει προκληθεί κανένας ερεθισμός, τη χρησιμοποιούμε άφοβα κάθε μέρα ή, πιο σωστά, για καλύτερα αποτελέσματα, κάθε νύχτα.

Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε κοκκινίλες, απολέπιση ή αίσθηση καύσου που δεν υποχωρούν μετά τις πρώτες μέρες χρήσης ,περιορίζουμε την εφαρμογή της ρετινόλης σε δύο-τρεις φορές την εβδομάδα. Αν ο ερεθισμός επιμένει διακόπτουμε άμεσα.