fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μουρουνέλαιο, μια θαυματουργή τροφή για τα παιδιά και τους μεγάλους.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Είναι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Εκτός από το να είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, το μουρουνέλαιο μπορεί να έχει κάποιες πολύ σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Γενικά θεωρείται σημαντικό βοήθημα στην ανακούφιση της δυσκαμψίας των αρθρώσεων που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Έχει θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία και επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων σε δόντια, νύχια, μαλλιά και δέρμα.

Το μουρουνέλαιο είναι το “σωστό” είδος λίπους. Το λίπος είναι απαραίτητο για κάθε μεμονωμένο κύτταρο στο σώμα σας. Καταναλώνοντας τα σωστά είδη λιπών (όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο μουρουνέλαιο) θα έχετε πιο υγιές και λαμπερό δέρμα. Επίσης, θα βελτιώσετε την ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφά βιταμίνες και ανόργανες ουσίες και θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Όταν καταναλώνουμε λίπος, ο εγκέφαλος λαμβάνει ένα σήμα για να “απενεργοποιήσει” την όρεξή μας. Τα υγιεινά λιπαρά σε ένα γεύμα βοηθούν να επιβραδύνει η διάσπαση των υδατανθράκων σε ζάχαρη. Αυτό σας βοηθάει να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά.

Το μουρουνέλαιο περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D η οποία μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνει ο άνθρωπος. Επίσης περιέχει μεγάλες ποσότητες από βιταμίνη A που χρησιμεύει ως αντιοξειδωτικό και είναι εξαιρετικά σημαντική για την όραση και την ανάπτυξη των οστών και βιταμίνη K που βοηθά στην πήξη του αίματος και Ω-3 λιπαρά οξέα. Οι γιατροί θεωρούν το μουρουνέλαιο - παρά την κακή του γεύση - άριστη τροφή, που προλαμβάνει πολλές ασθένειες.

Σε τι βοηθάει:

Στην υγεία των μικρών παιδιών. Tο μουρουνέλαιο μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την ανάπτυξη των παιδιών, καθώς τα προστατεύει από ασθένειες και τους παρέχει σημαντικές θρεπτικές ουσίες και λιπαρά οξέα. Κατά την περίοδο της ανάπτυξης των παιδιών, το μουρουνέλαιο είναι σημαντικό για υγιή οστά και δόντια.

Οι βιταμίνες και τα λιπαρά οξέα που περιέχει το μουρουνέλαιο μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Το μουρουνέλαιο εφαρμόζεται και τοπικά, επιταχύνοντας την επούλωση των τραυμάτων.

Βελτιώνει την διάθεση και την πνευματική υγεία.

Το μουρουνέλαιο δεν παχαίνει καθώς η συγκέντρωση λιπαρών που περιέχει είναι πολύ μικρή και δεν επηρεάζει την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη. Στο εμπόριο υπάρχει τόσο σε μορφή ελαίου όσο και σε κάψουλες. Λόγω του ότι το μουρουνέλαιο έχει μια διακριτή έντονη και για τους περισσότερους άσχημη μυρωδιά, πολλά πόσιμα διαλύματα ενισχύονται με γεύση φρούτων για να είναι πιο εύληπτα. Για τους πιο απαιτητικούς, υπάρχουν και οι κάψουλες που διευκολύνουν σημαντικά τη λήψη του, ιδιαιτέρως από τα μικρά παιδιά.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι 1 γραμμάριο την ημέρα. Ως ανώτερη ημερήσια πρόσληψη ορίζονται τα 3 γραμμάρια. Το μουρουνέλαιο λαμβάνεται συνήθως μαζί ή μετά το φαγητό για καλύτερη απορρόφηση.