fbpx

Αλήθειες και ψέματα για τα τυριά με χαμηλά λιπαρά

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Τι ισχύει τελικά;

Το κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά είναι η κλασική πρώτη επιλογή τυριών για όσους κάνουν δίαιτα. Όμως μήπως άδικα τόσο καιρό ενοχοποιήσαμε τα κανονικά τυριά, για χάρη των κίτρινων, άνοστων τυριών; Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι ένα τυρί με χαμηλότερα λιπαρά από τα συνηθισμένα δεν είναι απαραίτητα και ένα χαμηλοθερμιδικό προϊόν, που μπορούμε να καταναλώνουμε ελεύθερα.

Διαβάστε κάποιες αλήθειες για τα light τυριά και πράξτε ανάλογα.

Θερμίδες vs Λιπαρά

Για παράδειγμα το Milner που περιέχει 40% λιγότερα λιπαρά από κανονικό κίτρινο τυρί όπως το γκούντα. Πράγματι ισχύει αυτό, μιας και έχει παραχθεί με γάλα με χαμηλά λιπαρά. Αν κοιτάξουμε όμως τις θερμίδες θα διαπιστώσουμε ότι η διαφορά με άλλα τυριά, ακόμα και με πολλά παραδοσιακά ελληνικά κίτρινα τυριά είναι μικρή, περίπου 30-40 θερμίδες. Άρα δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά, ούτε θα σας χαλάσει τη δίαιτα.

Χοληστερίνη

Έρευνα από τη Δανία σύγκρινε δύο ομάδες όπου η μία κατανάλωνε 80 γραμμάρια κανονικό τυρί την ημέρα, και άλλη τυρί με χαμηλά λιπαρά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν επηρεάστηκαν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL) και των δύο ομάδων και μάλιστα υπήρχε και μία μικρή αύξηση στη καλή χοληστερίνη στην ομάδα με το κανονικό τυρί.

Μεσογειακή διαίτα

Η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων κανονικού τυριού (2-3 μερίδες την ημέρα) δεν φαίνεται να έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία μας και για το βάρος μας. Επιπλέον, υπάρχουν παραδοσιακά τυριά ελληνικά και ξένα που έχουν χαμηλότερα λιπαρά από τον τρόπο που παράγονται. Γενικά τα φρέσκα μαλακά τυριά έχουν συνήθως λιγότερα λιπαρά σε σχέση με τα σκληρά και τα πιο ώριμα.

Light τυρί και αλάτι

Κάποιος που προσέχει τη διατροφή του σε αλάτι, μπορεί να γλυτώνει θερμίδες και λιπαρά καταναλώνοντας 2 μερίδες τυρί light (χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά), αλλά αν έτρωγε ένα κομμάτι της αγαπημένης του φέτας, θα έπαιρνε λιγότερο αλάτι και τις ίδιες -περίπου- θερμίδες.

Light τυρί και καρδιά

Υπάρχουν τυριά με χαμηλά λιπαρά, όπως π.χ. ξινομυζήθρα Κρήτης, το κατίκι Δομοκού που αποτελεί το ελληνικό κότατζ, το ανθότυρο, η μυζήθρα, των οποίων η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα, παίζει ρόλο στον έλεγχο της χοληστερόλης και την καλή υγεία της καρδιάς.

Λακτόζη

Το τυρί έχει συμπυκνωμένα τα ίδια σχεδόν θρεπτικά συστατικά με το γάλα. Ένα σπιρτόκουτο τυριού (30 γραμμ.) περιέχει σχεδόν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με ένα ποτήρι γάλα. Το τυρί επίσης πλεονεκτεί του γάλακτος αφού έχει μεγαλύτερο χρόνο ζωής, με λιγότερο απαιτητική συντήρηση, ενώ περιέχει πολύ μικρότερες ποσότητες λακτόζης συγκριτικά με το γάλα και για το λόγο αυτό αποτελεί πολύ πιο εύπεπτο τρόφιμο για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που πάσχει από έλλειψη λακτάσης (του ενζύμου που πέπτει τη λακτόζη).