fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι κάνουν οι Γιαπωνέζοι και ζούν μέχρι τα 100;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Λίγο φαγητό, ετήσιες εξετάσεις, τουρσί και πολύ σούσι είναι κάποια απο τα μυστικά τους.

Ο ιαπωνικός τρόπος ζωής έχει αιχμαλωτίσει την προσοχή των επιστημόνων-ερευνητών, οι οποίοι μελετούν την υγεία και τη μακροζωία. Εκείνοι που ζουν στα νησιά της Ανατολικής Ασίας έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, περίπου 82,5 χρόνια και το μεγαλύτερο ποσοστό αιωνόβιων.

Το ποσοστό παχυσαρκίας τους είναι μόλις 3,5%, ενώ τα ποσοστά καρκίνου του μαστού, καρκίνου του προστάτη και της καρδιακής νόσου στην Ιαπωνία είναι επίσης πολύ χαμηλότερα από εκείνα στον υπόλοιπο κόσμο. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τις ιαπωνικές συνήθειες που μπορεί να σας βοηθήσουν να ζήσετε μέχρι τα 100!

Σταματήστε πριν είστε 100% χορτάτοι. Το απομακρυσμένο ιαπωνικό νησί Οκινάουα έχει το υψηλότερο ποσοστό αιωνόβιων στον κόσμο, και κάποια πίστωση αυτό με την πρακτική των «hara hachi bu» - φάτε έως ότου είστε 80% χορτάτοι. Εάν σταματήσετε πριν είστε πλήρεις, θα καταλάβετε ότι δεν χρειάζονται αυτές τις τελευταίες μπουκιές, έτσι θα τρώτε λιγότερο, θα παραμένετε λεπτοί και υγιείς.

Καταναλώστε σούσι. Η υγιεινή συνήθεια Sushi είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, σημαντικά για τον εγκέφαλο και την υγεία της καρδιάς. Οι Ιάπωνες τρώνε 80g έως 100g ψάρια κάθε μέρα, ενώ οι περισσότεροι αγωνιζόμαστε για να φάμε μια μερίδα λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Το σούσι είναι επίσης ένας υγιής τρόπος να τρώτε πρωτεΐνη, επειδή δεν το συνοδεύουν με κορεσμένα λιπαρά, όπως στη δυτική διατροφή», λέει ο δρ Craig Wilcox του κέντρου έρευνας για τη μακροζωία στην Οκινάουα.Η έρευνα έδειξε ότι το χαμηλό ποσοστό των καρδιακών παθήσεων στην Ιαπωνία οφείλεται στην απόλαυσή τους για ψάρια και θαλασσινά. Οι ιάπωνες άνδρες είχαν λιγότερη χοληστερόλη στις αρτηρίες τους από ό, τι οι αμερικάνοι άνδρες, παρόλο που είχαν παρόμοιες μετρήσεις αρτηριακής πίεσης και υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος. Μια διατροφή υψηλή σε ψάρια μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι της απόφραξης των αρτηριών

Γίνετε φίλοι με τα βακτήρια! Για αιώνες, οι Ιάπωνες τρώνε φαγητά που έχουν υποστεί ζύμωση ή λαχανικά τουρσί. Τα λαχανικά με ζύμωση από βακτήρια, κάνουν τα θρεπτικά συστατικά να απορροφούνται ευκολότερα από το σώμα και να τονώνουν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων στο έντερο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτά τα υγιή βακτήρια του εντέρου συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα - το 80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας είναι στο έντερο. Τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση παρέχουν μια πλούσια πηγή βακτηρίων γαλακτικού οξέος τα οποία πιστεύεται ότι είναι χρήσιμα για την υγεία του εντέρου.

Τσεκάρετε συχνά την υγεία σας. Όλοι στην Ιαπωνία προτρέπονται να παρακολουθήσουν ένα δωρεάν ετήσιο έλεγχο υγείας. Οι εργοδότες επιφορτίζονται με τη διασφάλιση ότι οι εργαζόμενοι τους δεν αυξάνουν πολύ το βάρος τους. Ο δρ. Craig Wilcox λέει ότι οι Ιάπωνες ενθαρρύνονται να είναι συνειδητοποιημένοι για τα θέματα υγείας, να τρώνε καλά, να κάνουν τακτική άσκηση και να ακούν το σώμα τους. «Υπάρχει μια αίσθηση ευθύνης για να φροντίσετε τον εαυτό σας καθώς γερνάτε – να παραμείνετε ανεξάρτητοι και όχι βάρος στον διπλανό σας, για αυτό πρέπει να παραμείνετε υγιείς». Μια μελέτη στην επιθεώρηση The Lancet κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας σημαντικός λόγος για την εξαιρετικά μεγάλο προσδόκιμο ζωής στην Ιαπωνία, ήταν οι μεγάλες δημόσιες επενδύσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και δωρεάν ετήσιους υγειονομικούς ελέγχους. Όλο και περισσότερο, οι γιατροί τονίζουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι το κλειδί για τη μείωση των ασθενειών, το θάνατο και την καταπόνηση του εθνικού συστήματος υγείας.

Περπατήστε! Δεν θα σταματήσουμε να το λέμε. Στην Ιαπωνία όπου η οδήγηση είναι ακριβή τόσοι άνθρωποι βασίζονται σε μέσα μαζικής μεταφοράς και στο περπάτημα. Ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά για την υγεία του ιαπωνικού τρόπου ζωής είναι το περπάτημα. Οι άνθρωποι περπατούν δύο ή τρεις φορές την ημέρα, κατά μέσο όρο, και ξοδεύουν λιγότερο χρόνο ριζικά στα αυτοκίνητα. Πηγαίνοντας με τα πόδια στις δουλείες σε ημερήσια δόση για τουλάχιστον 30 έως 60 λεπτά δίνει μια πολύ ισχυρή ώθηση για την υγεία. Περπάτημα για δυόμιση ώρες την εβδομάδα θα μπορούσε να προσθέσει επτά χρόνια στη ζωή μας, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Οι επιστήμονες εξέτασαν έξι μακροχρόνιες μελέτες και διαπίστωσαν ότι ακόμα και 75 λεπτά ζωηρό περπάτημα μπορεί να παρατείνει τη ζωή κατά σχεδόν δύο χρόνια. Ενσωματώστε το περπάτημα στην καθημερινή ρουτίνα σας και σκεφτείτε αν πραγματικά πρέπει να οδηγείτε. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να βρουν έναν τρόπο να περπατήσουν κοφτά για 30 λεπτά την ημέρα.