fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλεια κρεμμυδόσουπα

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Οτι πρέπει για το κρύο!

Προτιμήστε να την καταναλώσετε καυτή με ψημένο ψωμί για ένα απολαυστικό και ελαφρύ γεύμα.

Υλικά (για 4 μέριδες)

80 γραμμάρια βούτυρο

4 κρεμμύδια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

1 κ.γ. αλεύρι

3 κλωναράκια θυμάρι

1 κ.σ. μπαλσάμικο

400 ml. μηλίτη (κρασί από μήλο)

600 ml. ζωμό βοδινού κρέατος

Ελάχιστο brandy

8 φέτες ψωμί, ιδανικά μπαγκέτα

1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση

100 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα

Εκτέλεση

Λιώνετε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά. Προθέτετε τα κρεμμύδια, αλατίζετε και μαγειρεύετε. Ανακατεύετε τακτικά μέχρι να καραμελώσουν και να αποκτήσουν βαθύ καφέ χρώμα. Μόλις μαλακώσουν, μπορείτε να ανεβάσετε ελαφρώς τη φωτιά, αλλά να έχετε διαρκώς το νου σας εκεί. Η όλη διαδικασία θα κρατήσει γύρω στα 90 λεπτά με μια ώρα, ανάλογα με τα όρια της υπομονής σας.

Στη συνέχεια, ρίξτε το αλεύρι και το θυμάρι και ανακατέψτε για λίγα λεπτά, πριν προσθέσετε το ξύδι και το ένα τρίτο του μηλίτη. Συνεχίστε το ανακάτεμα, ξύνοντας από τον πάτο της κατσαρόλας το κρεμμύδι που έχει κολλήσει. Ρίξτε τον υπόλοιπο μηλίτη και το ζωμό κρέατος και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου μια ώρα, ενώ εν τω μεταξύ έχετε προθερμάνει το γκριλ και τρίψει το σκόρδο στις φέτες ψωμιού.
Εν συνεχεία, αλείψτε τες με λίγο βούτυρο και ψήστε τες και από τις δύο πλευρές.

Τέλος, ρίξτε το brandy στη σούπα και τσεκάρετε αν χρειάζεται και άλλο αλάτι. Για να σερβίρετε ρίξτε σε πυρίμαχα μπολ, και καλύψτε την επιφάνεια της σούπας με μπόλικο τριμμένο τυρί και λίγα κρουτόν. Αφήστε τα μπολ στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν και σερβίρετε άμεσα.