fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως να αντιμετώπισετε το bullying στην δουλειά.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

O εκφοβισμός ή η ψυχολογική κακομεταχείριση, που μπορεί να δέχεστε από συναδέλφους και πως θα τον σταματήσετε.

α πράγματα ήταν πάντα δύσκολα στο εργασιακό χώρο, όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων, αλλά ιδιαίτερα τώρα στην εποχή της κρίσης, η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς πλέον οι συνεχόμενες απολύσεις, ή η τύχη που μπορεί να έχει κανείς να εργάζεται σε μία υγιή ακόμη επιχείρηση, είναι λόγος για να μετατρέπεται η καθημερινότητα των ανθρώπων στις δουλειές τους ένα είδος επιβίωσης. Ποιος θα καταφέρει να παραμείνει με οποιονδήποτε τρόπο. Ο θάνατος μου η ζωή σου κατά κάποιο τρόπο.

Η έννοια του bullying έχει, κυρίως στην Ελλάδα, συνδυαστεί με τον σχολικό εκφοβισμό. Λάθος. Αφορά σε μια γενικότερη κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων απειλεί επαναλαμβανόμενα να κυριαρχήσει σε κάποιον άλλο με βίαιο κι επιθετικό εκφοβισμό/εξαναγκασμό.

Το bullying ως φαινόμενο στον εργασιακό χώρο μπορεί να απαντηθεί τόσο μεταξύ συναδέλφων όσο και μεταξύ προϊσταμένων-υφιστάμενων. Στους εργασιακούς χώρους η ανισότητα δύναμης μεταξύ των εργαζομένων είναι μια εύκολη βάση ανάπτυξης του φαινομένου.

Μπορεί να περιλαμβάνει λεκτικές επιθέσεις, απειλητικές, εξευτελιστικές και εκφοβιστικές επαφές, σαμποτάζ στην εργασία του θύματος.

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτή την τόσο δυσάρεστη κατάσταση;

Η αντιμετώπιση των "νταήδων"του γραφείου πρέπει να γίνεται με τη βοήθεια των συναδέλφων. Με τον τρόπο αυτό, τα θύματα λαμβάνουν υποστήριξη όσον αφορά τα συναισθήματά τους, δεδομένου ότι διατρέχουν τον κίνδυνο να απομονωθούν. Όταν όλοι μαζί λειτουργήσουν ως ομάδα και συζητήσουν τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου ατόμου, τον θέτουν υπό έλεγχο, ενώ ο ίδιος με αυτό τον τρόπο χάνει τη δύναμη να τρομοκρατεί τους άλλους και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της απομόνωσης.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να πιστέψετε στην φράση, «Δεν φταίει κάτι με εμένα», αυτό είναι το μήνυμα που όλοι πρέπει να πάρουμε. Κι αυτό είναι που συμβουλεύουν και οι ειδικοί. Ούτε τα άτομα που έχουν υποστεί bullying, πλην ειδικών περιπτώσεων, χρειάζεται να συμβουλευτούν κάποιον ψυχολόγο, μας λένε πάλι οι ειδικοί.