fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αν ενεργοποιήσετε αυτές τις 2 ορμόνες θα αδυνατίσετε χωρίς κόπο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Η κορτιζόλη και η γκρελίνη είναι οι δύο ορμόνες που παίζουν ρόλο στον έλεγχο του βάρους.

Αποκαταστήσετε την ισορροπία των δύο αυτών ορμονών για να χάσετε το περιττό βάρος και απελευθρωθείτε απο τις αυστηρές δίατες.

Γκρελίνη

Η γκρελίνη, η οποία προκαλεί πείνα, επιβραδύνει τον μεταβολισμό και μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καίει το λίπος, εκκρίνεται από εξειδικευμένα κύτταρα του στομαχιού και του ανώτερου τμήματος του λεπτού εντέρου και αναφέρεται συχνά ως η ορμόνη της πείνας. Τα επίπεδα της γκρελίνης στο αίμα αυξάνονται απότομα πριν από τα γεύματα και μειώνονται μετά.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αύξηση της γκρελίνης, κι αν αυξηθεί η γκρελίνη αυξάνεται και η όρεξή σου. Ο συνδυασμός του στρες και της αυξημένης γκρελίνης μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για το βάρος σου, σύμφωνα με μελέτη του Carnell.

Πώς θα την ενεργοποιήσετε

Διαχειριστείτε το άγχος επειδή θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Αυτό γιατί ο μη επαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γκρελίνης. Καταναλώστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικών ινών, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να νιώθετε χορτάτοι περισσότερη ώρα. Η πρωτεΐνη βοηθά στην καταστολή της παραγωγής γκρελίνης στο πεπτικό σύστημα το οποίο σας κρατά μακριά από την υπερφαγία και την αύξηση του βάρους. Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα: Όσο πιο συχνά τροφοδοτείτε τον εαυτό σας με μικρά γεύματα, τόσο ο οργανισμός σας δεν έχει λόγο να παράγει γκρελίνη. Κι όσο δεν παράγεται έξτρα γκρελίνη, τόσο δεν νιώθετε πείνα.

Κορτιζόλη

Αν και θεωρείται ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη προάγει την έκκριση ινσουλίνης, την ορμόνη αποθήκευσης λίπους. Αυτό οδηγεί στην αποθήκευση λίπους στο σώμα, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Επιπλέον, αυξάνει την όρεξή σου και μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, κάτι που σε κάνει τρως λόγω εκνευρισμού.

Τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνουν το σάκχαρο για να σε βοηθήσουν να αντέξεις τις στρεσογόνες καταστάσεις, αλλά το υψηλό σάκχαρο ισοδυναμεί με αυξημένη επιθυμία για ζάχαρη.

Πώς θα την ενεργοποιήσετε

Η διαχείριση του άγχους και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε το στρες είναι το μυστικό για το αδυνάτισμα καθώς και η ήπια άσκηση όπως το περπάτημα.

Πάρτε μαγνήσιο: Το μαγνήσιο λειτουργεί ως ένζυμο, δρα ηρεμιστικά στο νευρικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει το σώμα να διαχειριστεί και να αναρρώσει από το στρες. Εξάλλου, το στρες μειώνει τα επίπεδα μαγνήσιου. Καταναλώστε πράσινες σαλάτες: Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που, επίσης, τα άτομα με υψηλή κορτιζόλη έχουν ανεπάρκεια. Ηρεμεί το σώμα όπως και το μαγνήσιο γι’ αυτό είναι απαραίτητο να τρωτε ωμά πράσινα φυλλώδη λαχανικά καθημερινά.