fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξέρετε οτι ο έρωτας κάνει καλό στην υγεία;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ερωτευτείτε και δείτε το σώμα σας να βελτιώνεται και την διάθεση σας να αλλάζει

Και δεν το λέμε εμείς το λέει η επιστήμη. Σύμφωνα λοιπόν με εργαστηριακές μελέτες, αποδείχτηκε ότι οι ευτυχισμένοι-ερωτευμένοι άνθρωποι, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιακή προσβολή και διαβήτη, ενώ παρουσιάζουν σπανιότερα υψηλή πίεση (και δεν εννοούμε στα πρώτα στάδια του έρωτα, που η πίεση ανεβαίνει λόγω αδρεναλίνης). Ο έρωτας με την ευρεία έννοια, είναι εξίσου σημαντικός, τόσο για την οργανική όσο και για την ψυχική μας υγεία, όπως είναι το νερό, η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση. Μια αρμονική σχέση και ένας πετυχημένος γάμος αποτελούν «ασπίδα» ενάντια στην κατάθλιψη και στο χρόνιο άγχος. Παράλληλα, είναι γνωστό ότι προλαμβάνουν εκτός απο τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά.

Πάρα πολλοί άνθρωποι βιώνουν ενοχλήσεις και προβλήματα υγείας, που, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, έχουν τη ρίζα τους στη συναισθηματική σχέση με το έτερόν τους ήμισυ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αυξημένο στρες και το άγχος, που διαρκεί εβδομάδες ή ακόμη και μήνες, μπορεί να καταλήξει σε μια σειρά συμπτωμάτων και μερικές φορές μπορεί να μετατραπεί σε κάτι τόσο περίεργο όσο οι εμβοές, για παράδειγμα. Το στρες δημιουργεί έκκριση κάποιων ορμονών, οι οποίες προκαλούν εγρήγορση μεταξύ των υποδοχών των αυτιών και κάπως έτσι δημιουργείται το βουητό ή ένα σφύριγμα. Ακόμα και στις περιπτώσεις, που το πρόβλημα έχει άλλες αιτίες, το άγχος επιδεινώνει την ένταση των εμβοών αυτών, μέσω της διαδικασίας της σωματοποίησής του.

Το να νιώθουμε ερωτευμένοι κάνει καλό στην υγεία. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να συναναστραφεί, να μιλήσει, να γευθεί και να έρθει κοντά με το συνάνθρωπό του. Αυτό αποτελεί και την έννοια της ολοκλήρωσης. Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι οι πιο όμορφες περίοδοι της ζωής μας είναι αυτές που νιώσαμε ερωτευμένοι και μοιραστήκαμε εικόνες και συναισθήματα με κάποιον άλλο. Θετικές σκέψεις, αισιοδοξία, αισθήματα αγάπης, ανυπομονησία για το αύριο. Η αγάπη και η ουσιαστική επικοινωνία είναι το κλειδί προς την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση και όχι η "ξύλινη" επικοινωνία, που "επιτάσσει" ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Για να είμαστε καλά, πρέπει να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ισορροπία στα προσωπικά μας.